Tio matcher har nu spelats av Allsvenskan. IFK Norrköping inledde de första fem matcherna storstilat och över förväntan. Som nykomlingar hade de då vunnit fyra matcher, allt var frid och fröjd och det såg ljust ut. Men, sedan kom vändningen och tyvärr en mycket negativ sådan. På de följande fem matcherna har IFK tagit ynka en poäng av 15 möjliga och inkasserat en målskillnad på 3 – 15! Hur kan det ha gått så snett och vem bär ansvaret? Självklart är det spelarna som är ytterst ansvariga eftersom det är de som ska utföra prestationerna på planen. Men fotbollsledningen med huvudtränaren Janne Andersson i spetsen har givetvis också ett stort ansvar. 

Hur har då Janne agerat under inledningen av årets allsvenska? Janne var ju ny i klubben som tränare och han hade även att handskas med en trupp som till nästan hälften bestod av nya spelare mot förra säsongen. Redan under försäsongens träningsmatcher tycktes Janne ha startelvan klar för sig mer eller mindre. När sedan Allsvenskan startade tog han ut sitt lag, som sedan mer eller mindre ograverat har fått spelat de flesta matcherna oavsett hur spelet eller resultatet varit! När nu på slutet förlusterna radats upp en efter en så hade man väl självklart väntat sig litet förändringar i laget och truppen till matcherna. Men icke, ty Janne körde vidare med samma lag ändå! Detta är snudd på tjänstefel. Vad ger det för signaler till spelarna att ta ut i stort sett samma lag match efter match oavsett resultaten?

Jo, de som tillhör Jannes ”guldgossar” och får spela match efter match kan börja känna sig så givna i A-laget att de ej längre behöver anstränga sig till det yttersta. De vet ju ändå att de får lira vidare nästa match! Vilka signaler sänder det sedan till bänknötarna och övriga spelare i truppen? Jo de kan riskera att börja resignera och orkar sedan i långa loppet ej anstränga sig lika hårt på träningarna, ty de vet ju att det ej hjälper ändå! Slutligen kan det sedan få effekten att stämningen i truppen försämras när man får två läger av spelare!

Några exempel på Jannes uttagningar av modell tveksamma kan man alltid ta fram.

Förra året i Superettan blev målvakten Niklas Westberg utvald till IFK Norrköpings bästa spelare av många experter och även av oss i IFK Norrköpings Supporterklubb. När årets säsong startade så var Niklas genast bortplockad av Janne till förmån för nya Abbas Hassan. Inget ont om Abbas, han är en bra målvakt men var han redan så mycket bättre???  När sedan Abbas efter ett antal matcher blev skadad så fick Niklas plötsligt ”förtroendet” av Janne att spela. Niklas fick lagom hoppa in i laget när den negativa spiralen börjat och hans egna självförtroende var väl förmodligen heller ej på topp av skäl som jag tidigare ovan skrivit om.

Backlinjen som består av fyra helt nya spelare i klubben har efter en bra inledning sedan sviktat rejält. Men, de får alla spela vidare som ingenting hänt. Ingen tanke där inte från Janne att i stället ex testa Rönneklev, Mendes eller Whass!

Mittfältet har också haft stora problem under en hel del matcher. Men inte heller där har det skett några större förändringar. Martin Smedberg Dalence är ny för året efter att han blev värvad från Ljungskile. Martin var en av Superettans bästa mittfältare förra året. Han gjorde såväl många mål som många målgivande passningar. Han kom för övrigt tvåa i passningsligan efter vår egen Daniel Bamberg!  Men trots detta så gjorde Janne om honom till högerback och där har han sedan fått harva. Tänk om han hade fått chansen att visa sina färdigheter i IFK som mittfältare också! Sedan har vi supertalangen Astrit Ajdarevic, som Janne envisas med ska ha en defensiv roll på mittfältet. Varför? I Örebro SK förra säsongen i Allsvenskan så gjorde Astrit fem mål på nio matcher! I IFK har han nu på tio matcher gjort noll mål!

I främre anfallslinjen så har tre man i stort varit givna hela tiden! Trots måltorka på slutet så vågar inte Janne testa med litet nya spelare. På sin höjd kan han kasta in någon halvmotiverad Santos när det kanske återstår 10 – 15 minuter av matchen! Vi har annars bl a mycket lovande ungdomar i truppen som tonåringarna Christoffer Nyman, Marcus Johansson och Joonas Tamm. Inte vågar Janne satsa litet mer på dem icke! De får nog vara nöjda om de blir uttagna när IFK har match i Östgötacupen etc! Hur länge ska vi sedan få vänta på att Russel kommer tillbaka i laget? Han är ju skadefri sedan en tid och tränar ju för fullt

Slutligen kan man undra om det är rätt att hela tiden köra ett spelsystem med 3 man på topp? Det känns som om 4-4-2 mer skulle passa dagens lag!

Tänk om Janne skulle våga satsa på ett nytt fräscht alternativt lag typ nedan kanske redan på söndag i Cupen mot Kalmar FF!

Niklas Westberg

Viktor Rönneklev – Bobbie Friberg Da Cruz- Anders Wickström – Caio Mendes

Martin Smedberg Dalence- Astrit Ajdarevic – Armin Tankovic – Mathias Florén

Gunnar Torvaldsson – Russel Mwafulirwa

Visst är det lätt att sitta på läktaren och liksom kollegorna på Gnällbänken tala om vad som rätt och fel! Men litet åsikter är väl aldrig fel och något måste faktiskt göras innan det går helt åt skogen med vårt kära IFK Norrköping!

Vi är många som bryr oss. Hoppas vi blir många som bryr oss på läktarna även i fortsättningen. Kommentera gärna denna artikel här eller i gästboken! Tack för ordet!

IFK Norrköpings Supporterklubb/Roger Jansson