IFK Norrköping fick bästa tänkbara inledning på Europa League-kvalet,
hela 5–0 mot Prishtina.

Inledningen av mötet på Östgötaporten såg darrigt ut för hemmalaget, gästerna från Kosovo tog så när ledningen redan i andra minuten, men IFK hittade snart rätt i sina positioner och när även passningsspelet kom igång var Prishtina mer eller mindre chanslöst.

David Moberg Karlsson hade rejält med spring i benen och snurrade upp motståndarna på sin högerkant gång på gång. I tionde minuten fick han lön för sitt slit när han vek in i straffområdet och placerade in 1–0 till hemmaleget. Vackert – och början på en rejält bra period av IFK.

– Otroligt viktigt för mig att göra det bra nu när jag fick spela där jag vill spela. Jag kände lite press på mig att lyckas, och sa faktiskt till tränaren att jag skulle in och stänka dit den, sa Moberg Karlsson i Östgötaportens mixade zon sent på torsdagskvällen.

Sebastian Andersson ökade på till 2–0 från nära håll, efter fint lågt inlägg av Linus Wahlqvist. Nu snurrade hemmaspelet på riktigt bra. Bara två minuter senare kom trean. Härlig klackframspelning av Sebastian friställde Niclas Eliasson, som inte gjorde nåt misstag och publiken fick jubla igen.

Nu ville även Kalle Holmberg visa vad han kan som anfallare. Först rullade han enkelt in 4–0 efter en snabb omställning av hemmaspelarna, i stort sett var gästernas mål tomt. Kalle nickade sen in Eliassons inlägg från vänster fram till 5–0 i 40:e minuten.

Hemmapubliken visade tydligt att de var mycket nöjda med vad de fått se i första halvleken. Spelarna hyllades med stående ovationer på väg in till paussnacket.

Andra halvlek blev sen mer avslagen, IFK bevakade mest sin stora ledning och ville helst undvika att släppa in nåt onödigt baklängesmål med tanke på att bortamål räknas dubbelt i Europa League-spelet.

– Ett bra resultat men prestationen var tyvärr inte så bra som resultatet visar, sa IFK:s lagkapten Andreas Johansson en stund efter slutsignalen den här blåsiga och småkyliga torsdagskvällen.

Managern Jens Gustafsson var inne på samma linje som kapten Johansson. Jens var nöjd med siffrorna på resultattavlan, men inte helt belåten med insatsen på konstgräset.

– Ett mycket bra resultat att ha med sig till returen, det är vi mycket glada för. Många offensiva spelare levererade, det var positivt. Vi lär behöva ett bra utgångsläge då vi vet att returen blir med en inramning som väldigt få av oss upplevt, sa Jens på presskonferensen.

David Moberg Karlsson höll med om analysen.

– Vi ska vara mycket nöjda med 5–0-segern, vi var kliniska i avsluten i första halvleken och gjorde fina mål. Det gjorde inte de, det var skillnaden. Svårt att inte vara nöjd med tanke på matchbilden, sa David.

– Det hade varit riktigt tufft att åka dit med 1–1 eller 0–0, sa David vidare.

Viss skillnad onekligen.

Källa: Nt.se Bild Magnus Andersson