Christoffer Nymans dubbla mål gav Norrköping en blytung seger.
Detta mot ett AIK som spelade med en man mindre i andra halvlek.

AIK och Norrköping startade under tisdagskvällen om allsvenskan efter en dryg månads uppehåll. Kvällen inleddes med tal och en tyst minut till minne av AIK:s tidigare och bortgångne ordförande Lennart Johansson – och sedan sattes bollen i rullning på Friends Arena.

Då var det AIK som inledde bäst och skapade matchens första heta målchanser. Först mötte Sebastian Larsson ett inspel i straffområdet och testade IFK-keepern Isak Pettersson, medan Chinedu Obasi lite senare slog till med en kanonträff i ribban och över mål. 

Norrköping blev bättre ju längre första halvlek led. Peking hade mer boll, hotade lite oftare framåt och i slutet av första halvlek var Jordan Larsson nära att sätta ett volleyskott i mål, men fick se bollen gå någon meter över ribban. Lite senare visade sig AIK inte vara sämre än det.

Sebastian Larsson mötte, strax före halvtid, ett inspel bakom Pekings backlinje efter kontring och kom fri framför mål, men lyckades inte överlista Pettersson som stod för en fin räddning. Därmed trodde nog många på en mållös första halvlek – men i den 44:e minuten ville Christoffer Nyman annorlunda och nickade, efter hörna, Peking till 1-0-ledning i halvtid. 

– Det var en bra hörna av Lars (Krogh Gerson) och sedan gick jag på första ytan och den satt bra där. Det var en bra nick, sa Nyman till C More i halvtid.

– Det är onödigt! Jag tycker att vi i stora drag hade kontroll på matchen och skapade bättre lägen. Däremot vet jag inte vad vi gjorde i slutet. Vi gav dem bollen mitt på banan helt ohotade och de fick omställningar på oss. Det var lite hjärnsläpp, om jag ska vara ärlig, sa Sebastian Larsson till C More i halvtid.

AIK inledde, precis som inledningen av matchen, andra halvlek intensivt. Tarik Elyounoyussi hotade i den 52:a minuten, efter inspel, med en nick tätt över mål och än en gång fick hemmalaget inte fira. Det ville sig helt enkelt inte för AIK och lite senare blev läget än värre, både den här kvällen och inför nästa match.

Panos Dimitriadis drog i den 55:e minuten ner Christoffer Nyman vid mittplan och blev utvisad. Lite senare kom också nästa smäll – gult kort för Anton Salétros och därmed missar både Salétros och Dimitriadis nästa viktiga möte med Malmö FF den 30 juni på Friends Arena.

Norrköping fortsatte samtidigt att trycka på framåt och i mitten av andra halvlek nådde åter Nyman högst på hörna och nickade Peking till 2-0-ledning. Det var anfallarens femte allsvenska mål sedan comebacken. AIK svarade bra på målet och försökte framåt, men fortsatt utan utdelning.

Norrköping höll undan och tog en blytung 2-0-seger mot den regerande svenska mästaren inför 18 091 åskådare på nationalarenan. Norrköping klättrade därmed i tabellen och har nu 21 inspelade poäng, medan AIK är kvar på tredjeplats med 24 poäng efter 13 spelade matcher.

Källa: Fotbollskanalen Bild: Cmore