Sofia Hjern och IFK är klart för allsvenskan – två år ”för tidigt”. ”Det här kommer jag bära med mig resten av livet”, säger lagkaptenen.

Sofia Hjern kunde inkassera ännu en nolla den här makalösa säsongen. Men viktigast av allt, så klart: IFK Norrköping spelar i allsvenskan nästa säsong.

 – Underbart. Helt fantastiskt, säger den snart 20-åriga Lindötjejen i det sköna stöket på planen efter slutsignalen.

Det blev någon minuts väntan efter den egna segern, för att få bekräftat att Uppsala tappade poäng. Sedan brakade det loss och fansen vällde in från Curva Nordahl för att fira med spelarna.

– Jag trodde absolut att vi skulle vinna den här matchen men inte att det skulle bli avgjort i dag. Sen när det blev klart rusade alla bara in. Då var det bara att fira. Helt fantastiskt att få göra det på hemmaplan med det här stödet och alla supportrar. Nu ska vi fira den allsvenska platsen, så klart, säger Hjern med kvällen i sikte.

IFK inledde säsongen lite trögt med bland annat två raka hemmaförluster. Men laget växte in i det mer och mer. Efter sommaruppehållet har det varit idel segrar, undantaget seriefinalen hemma mot seriesegrande Växjö.

– Vi behövde bara tid att lägga pusslet och det är det som har krävts. Vi har sagt hela tiden att vi är ett höstlag. Vi fick lite tillskott och sen har vi haft kontinuitet under hela säsongen, friska spelare och vi har krigat på.

Managern Tor-Arne Fredheim kom in i laget förra hösten och hans roll i det här avancemanget är självklart stor.

– Han har jättestor betydelse. Han har varit nyckeln som har lagt pusslet rätt. Så en stor eloge till honom och till alla spelare som har trott på det hela vägen.

Ni är ett lag som har fått ihop det bra?

– Ja. Vi har väldigt många olika karaktärer. Många duktiga spelare. Det var exakt vad jag sa till laget efter matchen, att alla spelare är exakt lika viktiga. Alla vill starta men vi har haft sjukt duktiga bänkspelare den här säsongen. De som kommer in i den här matchen avgör och det har de gjort flera gånger.

Sofia Hjern har aldrig hymlat med att allsvenskan är målet.

– Jag sa ju det när jag skrev på förra året att jag vill ta IFK till allsvenskan. Det är helt sjukt att det är så nu och att jag får vara lagkapten för det här laget som har gått från division 1 till allsvenskan. Det här kommer jag bära med mig resten av livet. Vi sa tre år men nu är vi här efter ett år.

Är det här extra stort för dig eftersom du är från stan?

– Ja. Jag har ju ett hjärta för Norrköping, det gör ju att det blir ännu mer speciellt. Jag är uppvuxen här och IFK är mitt lag.

Textkälla: Norrköpings Tidningar