Proffsryktena ploppar ständigt upp runt Sead Haksabanovic. Inte så konstigt kanske, men IFK-stjärnan vill inte fundera på det. “Jag är fokuserad på det jag ska göra här”, säger han inför premiären.

Förra året blev det en lång vår utan fotboll innan allsvenskan väl kom igång. När premiären kunde spelas behövde däremot ingen vänta särskilt länge på att se Sead Haksabanovic glänsa.

Drygt tre minuter tog det innan han sköt säsongens första mål mot Kalmar FF. Målsättningen i år?

– Att göra det snabbare, säger Sead Haksabanovic med ett leende.

Okej.

– Ja, såklart. Man siktar alltid på att göra allt bättre. Sedan är det viktigaste att vinna såklart. Vi får se hur det blir. Allsvenskan är något helt annat än svenska cupen, det är första matchen nu och vi får se var vi står.

Det har hänt mycket i klubben i vinter, där även Sead Haksabanovic var ryktenas man under ganska lång tid. Det pratades om att han var på väg till New York Red Bull bland annat och att han ville vidare i karriären.

Det blev inte så.

När Rikard Norling kom in, vad sa han för att övertyga dig om att stanna?

– Vi hade mycket snack, vi ser fotboll på samma sätt och har samma tänk. Det var inte så mycket han behövde säga för att jag skulle bli kvar. Sedan, allt det där med Hunt (kritiken och de hårda orden), det var då och det har jag släppt nu. 

Du har lagt det bakom dig?

– Ja, precis.

Hur nära var det att du lämnade?

– Jag hade lite samtal med andra tränare och så … inte mer än så.

Det är dock ingen hemlighet att den vasse anfallaren vill vidare i karriären. Han kom till IFK från West Ham och en tuff tid som utlandsproffs. Då på lån, men ifjol köptes han loss för en, för IFK, rekordsumma.

Hur långt fram ser du dig själv här och i allsvenskan?

– Just nu är mitt fokus hundra procent på Norrköping. Jag spelar här och det fansen och Norrköping gjort för mig, tagit mig till sig när det gick dåligt i livet och i fotbollen för mig, det är jag väldigt tacksam över. Att ge allt jag har för dem är det minsta jag kan göra.

När man läser fotbollssajter, tidningar och sociala medier är det svårt att undvika allt som står om dig, att olika klubbar visat intresse och vart du borde gå härnäst. Ser du sånt och hur tänker du på det?

– Det är mycket snack, mycket intressen. Så är det lite överallt, men ett intresse behöver inte betyda något. Jag har min pappa, min familj och min agent som jag jobbar med. Vi har löst det ganska bra, min pappa och min agent får sköta det snacket, de snackar inte mycket med mig om vad som händer runt omkring utan mer om vad som händer här. 

Du vill inte veta mer än så innan det blir skarpt läge?

– Nej, jag är så fokuserad på det jag ska göra.

Även vid sidan av planen utstrålar Sead Haksabanovic ett lugn. Inte sällan med bilder på det senaste intresset, hunde Gee, en american bully som flyttat in i lägenheten.

– Det är kul. Vi har det mysigt.

Har det varit en dröm att skaffa hund?

– Ja, faktiskt. Både för mig och för mina systrar. Så jag gjorde det lite för oss, han är min men jag kan lämna honom hos dem också. Han älskar att vara nere i Halmstad med familjen. Här är det bara han och jag, säger Sead och fortsätter med ett skratt:

– Han är en standard, det finns flera olika. Han blir ganska musklig men inte så hög och ganska bred. Lite som mig.

Du känns harmonisk?

– Jag mår bra. Vi får spela fotboll och man ser runt omkring i världen hur det är med andra sporter och andra jobb, medan vi fortfarande får göra det vi älskar. Det är tråkigt att vi inte får ha några fans på plats men egentligen så är livet samma annars för oss. Och det får man vara tacksam över.

Även i landslaget har Sead Haksabanovic fått mycket speltid på slutet. Han har precis kommit hem från en landslagssamling där Montenegro VM-kvalat. Segrar mot Lettland och Gibraltar men förlust mot Norge.

– Jag tyckte vi hade mer än Norge, men bollen ville inte in. Så är det ibland.

Du får förtroendet även där?

– Jag får förtroende av tränarna, av spelarna, av alla. De tycker att jag gör det riktigt bra så det är kul, säger Sead Haksabanovic som haft en stark vår även det här året.

Både i IFK och i landslaget.

Hur skulle du säga att det skiljer för din egen del med Rikard Norlings sätt att spela?

– För mig skulle jag säga att jag är lite mer offensiv. Det är lite mer offensivt tänk, vilket jag är glad över. Det är där jag vill vara. För laget är det egentligen ett helt nytt system, även om vi haft Kim (Hellberg, assisterande) ganska länge och vet vad han vill. Mig passar det både i defensiven och i offensiven. Jag ligger ganska högt när vi vinner boll, det är så jag kan såra motståndarna och vara farlig i sista tredjedelen vilket är mina styrkor.

Utan att älta fjolåret, men det blev ett år där ni började fantastiskt men sedan kom en dipp för både dig och laget?

– Vi ska försöka att inte göra samma misstag. Det gick bra för mig och laget i början, sedan sämre för båda. På försäsongen har det sett bra ut nu, även om vi släppte in lite enkla mål mot Häcken i cupen. Vi har jobbat på det och det känns bara bättre och bättre.

Textkälla/Bildlänk: Norrköpings Tidningar