Revisorernas kritik fällde Peter Hunt men man föreslår att sittande styrelsen får ansvarsfrihet. ”Nu vill vi fokusera på fotboll”, säger den kommande (?) IFK-ordföranden Sakarias Mårdh.

Har orkanvindarna lagt sig nu?

Möjligen. 

IFK-veckan inleddes i alla fall med revisorernas hårda kritik (främst) mot sittande ordföranden Peter Hunt, som valde att avgå samma dag.

Han ersattes temporärt av vice ordföranden Patrik Jönsson men efter det digitala årsmötet den 25 februari är tanken att valberedningens kandidat Sakarias Mårdh ska ta över.

Odramatiskt, så som det ser ut nu när en eventuell röstduell med Peter Hunt är avvärjd.

Kanske var det lugnet efter stormen när både Jönsson och Mårdh vek ett par torsdagstimmar i IFK-shopen på Linden, för att träffa supportrar och svara på frågor. Om turbulensen som har varit och om framtiden.

Ungefär samtidigt kom också revisionsberättelsen inför årsmötet. Kritiken och bristerna de påpekade i tisdags kvarstår men styrelsen föreslås ändå få ansvarsfrihet. 

Med det i ryggen vill Sakarias Mårdh främst se framåt, även om han inte har tagit ut ordförandeskapet i förväg.

– Det är en föreningsdemokrati och det ska man ha respekt för. Men jag skulle tycka att det var roligt. Hedersamt om jag fick vara det, säger han inne i affären.

Blir du en lika aktiv ordförande som Peter Hunt, med alla spelarförhandlingar och så vidare?

– Jag kommer vara aktiv men inte stå på barrikaderna och synas. Jag kommer låta tjänstemän och sportsliga ledningen ta platsen och sen kommer jag vara stöttande, det är planen. Sen får vi se exakt hur rollfördelningen ser ut efter ett årsmöte.

Både Sakarias Mårdh och Patrik Jönsson betonade vikten av att finnas tillgängliga för supportrarna, och tanken är att det ska bli ett återkommande inslag.

– Förhoppningen är att vi kan lägga det som har varit bakom oss och blicka framåt med de utmaningarna vi står inför, säger Jönsson när han har satt sig i en soffa i butiken.

Det räcker med en vecka som ordförande för din del?

– Haha, ja. Det blev ju så, lite lustigt över en natt. 

Kan ni övriga i styrelsen ta åt er av revisorernas kritik? Att Hunt tog för stor plats med olika beslut och att ni kanske hade kunnat uppmärksamma det?

– Jag är ganska övertygad om att alla i styrelsen har agerat med det bästa för IFK:s öga, efter varje enskild individ. Sen är det upp till var och en att ta ansvar för sin del. Styrelsearbetet är också en form av lagspel och där får var och en rannsaka sig och jobba för en förändring, det vi har fått kritik för, svarar Jönsson.

Textkälla/Bildlänk: Norrköpings Tidningar