Gunnar Nordahl. Georg ”Åby” Ericson. Och i en nära framtid: Ove Kindvall. ”Häftigt”, säger IFK-ikonen om att bli staty vid arenan där han skapade så många fina minnen för stans fotbollsälskare.

Efter ett medlemsförslag på årsmötet i torsdags kväll röstade IFK Norrköpings medlemmar igenom att de båda legendarerna ska få sällskap på
Platinumcars arena.

Av Ove Kindvall, snart 78.

Och om det skulle bli några som helst frågetecken kring finansieringen så lovade tidigare ordföranden Peter Hunt att finansiera den på egen hand.

Dessutom ska en läktarsektion döpas efter den forne skyttekungen, precis som redan gjorts med Curva Nordahl och Curva Nyman.

Huvudpersonen själv känner sig hedrad, när vi på fredagen når honom i hemmet på Drottninggatan i centrala Norrköping.

– Jodå, jag läste om det i NT i morse, och jag är tacksam. Det känns häftigt och gör mig jätteglad. När man är född i Norrköping är det fint att bli omnämnd så här. Jag är väldigt stolt över alla mål jag gjorde för IFK, säger han till Sporten.

Ove Kindvall, som började som pojklagsspelare och gick hela vägen till a-laget, landslaget och en proffskarriär, anses av många vara den störste spelaren i klubbens historia – som är född och uppvuxen i staden.

Hans karriär är sannerligen ett stycke fotbollshistoria.

Ove tog SM-guld med ”Peking” 1963, vann allsvenska skytteligan och fick Guldbollen 1966, gavs Bragdguldet 1969 efter att ha skjutit Sverige till VM och avgjorde Europacupen för mästarlag för sitt Feyenoord mot Celtic 1970. Hans största mål i karriären.

VM-slutspelen i Mexiko och Tyskland, 1970 och 1974, finns också på det imponerande cv:t.

Själv påstår den forne IFK-hjälten numer att de fem åren i Holland gjort mest avtryck – ihop med perioden strax före flytten. Ingen IFK-are som upplevde avskedet innan proffslivet, 6–0-segern mot AIK efter fyra Kindvall-fullträffar, har glömt den matchen i september 1966.

Nuförtiden följer han fotbollen framför tv:n, tillsammans med hustrun Sylvia.

– Det var ett par år sedan jag var på ”Parken”, tycker att jag blivit för gammal för att gå dit, säger Ove Kindvall.

Han har heller inte missat vinterns turbulens.

– Jag kan bara beklaga att det gått så långt, säger han.

Ove Kindvall hoppas att Rikard Norling är rätt man att föra IFK till det 14:e guldet.

– Känner inte honom, men han gjorde det bra i AIK och det kan vara bra med en som vunnit tidigare. Jag hoppas att IFK vinner igen inom de närmaste åren, då skulle jag nog bli nästan lika glad som spelarna i laget.Ove Kindvall

Ålder: 77 (fyller 78 i maj).

Familj: Hustrun Sylvia, tre barn och elva barnbarn.

Bor: I centrala Norrköping. Flyttade tillbaka till stan 2007 efter flera år i Rotterdam, Göteborg och Stockholm.

Textkälla: Norrköpings Tidningar