Banner

IFK-legendaren har avlidit

0 Kommentarer 522

En av IFK Norrköpings största stjärnor har gått bort.
Bengt ”Julle” Gustavsson blev 89 år gammal.

Det är Håkan Wetell från IFK:s styrelse som har varit i kontakt med familjen
och kan bekräfta dödsfallet.

Så här skriver IFK på sin hemsida:

”IFK Norrköping har nåtts av sorgebeskedet att en stor legendar har gått ur tiden.

Bengt ”Julle” Gustavsson föddes i januari 1928 och kom till IFK Norrköping från Gusums IF före säsongen 1947. Han var en framgångsrik centerhalv och var med och vann tre SM-guld med IFK under åren 1947 – 1955.

Bengt ”Julle” Gustavsson har spelat 57 landskamper för Sverige, han vann OS-brons i Helsingfors 1952, tilldelades Guldbollen 1953 och vann silver i VM 1958. Mellan 1956 och 1961 var han proffs i italienska Atalanta.

Efter spelarkarriären var Bengt ”Julle” Gustavsson aktiv som tränare för Åtvidaberg, som han vann cupguld med 1969/70, samt Öster, Hammarby, Sleipner och IFK Norrköping.

Smeknamnet ”Julle” kommer ifrån orten Julita i Sörmland där han bodde innan familjen flyttade till Gusum. Bengt ”Julle” Gustavsson blev 89 år gammal. Han efterlämnar hustru, två barn och barnbarn. Våra tankar går till hans familj och närmaste. Vi beklagar och delar deras sorg.”

Håkan Wetell tvekar inte när han beskriver Julle som en av klubbens största namn och stjärnor genom alla tider.

Julle var en riktigt, riktigt stor IFK-profil. Han är definitivt på den nivån. Han blev proffs tidigt och fick många bra år i Atalanta men sen kom han ju tillbaka till IFK och var med i ungdomsleden också. Jag jobbade med honom när jag var ungdomskonsulent och vi som kommer ihåg Julle håller honom väldigt högt. Han var alltid trevlig och social och hade glimten i ögat, säger Wetell.

Julles bortgång kommer att uppmärksammas av IFK Norrköping på flera sätt framöver.

Det blir fullt ut, så att säga. Först på årsmötet naturligtvis (den 28 februari) och sedan
i samband med en av våra hemmamatcher i vår. Det är inte riktigt bestämt.

Källa: Norrköpings Tidningar