Sead Haksabanovic är IFK Norrköpings spelare. På en snabbt inkallad presskonferens under fredagskvällen presenterade man att ett fyraårskontrakt precis är signerat.

Lånet från West Ham har varit en av lagets viktigaste spelare, inte minst under hösten 2019. I månadsskiftet går det låneavtalet ut och det har varit oklart om det skulle kunna förlängas.

Klockan 19 på fredagskvällen kallade klubben till presskonferens och precis innan läckte det ut uppgifter hos Sportexpressen att det skulle handla om att man har gjort klart med att köpa loss anfallaren från Premier League-klubben. Affären uppges bli en av de dyraste i allsvenskans historia och när presskonferensen startade bekräftades också det av klubben själv. 

– Det här är alla kategorier den största affären vi gjort på spelarsidan. Vi tycker att det är värt det, sa ordföranden Peter Hunt på presskonferensen där även managern Jens Gustafsson och Sead Haksabanovic själv medverkade.

Avtalet är skrivet på fyra år. Och därmed är frågan om vart Sead Haksabanovics närmaste framtid kommer att vara fått ett slut. Spekulationerna har varit många och det har länge låtit som att IFK inte skulle ha råd att köpa loss honom. 

En jobbig tid för Haksabanovic när han inte vetat hur det skulle bli.

– Såklart är det jobbigt när man inte vet hur det kommer att se ut i framtiden. Men jag är ganska enkel på att anpassa mig till hur situationen ser ut, sa Haksabanovic själv.

Han sa också hur nöjd han är med att det till slut är klart och att han är IFK-spelare ett tag till, även om målet på längre sikt är längre bort än allsvenskan.

– Men just nu är jag i allsvenskan och i Norrköping. Det som kommer hända om några år tänker jag inte på nu, konstaterade han.

På söndag väntar allsvensk premiär mot Kalmar FF, med ett nysignerat kontrakt och med poäng på spel efter den långa perioden utan tävlingsmatcher.

– Formen är bra, vi har kört på hårt. Jag är taggad att det snart är match. 

Ordföranden Peter Hunt berättade på presskonferensen att klubben sträckt sig väldigt långt för att kunna köpa loss Haksabanovic från hans Premier League-klubb. Det har varit långa och många förhandlingar.

– Man kan såklart fråga sig hur man kan värva en spelare i klass med Seads kaliber i dessa tuffa tider. Vi har funderar mycket på det här i styrelsen men har sett den här rekryteringen som oerhört viktig för IFK. Och så är det ett starkt momentum när vi går in i allsvenskan om några dagar.

Det har låtit som att det skulle bli tufft att lösa en sådan här affär, är det något speciellt i förhandlingarna som hänt den senaste tiden som möjliggjort det här?

– Det har varit ett väldigt gott förhandlingsklimat hela tiden med West Ham, Sead och hans företrädade. Vi har haft en ganska bra kemi tycker vi. Sedan visade vi upp en ganska aggressiv hållning nu inför det tillfälliga transferfönstret. Naturligtvis har vi haft nära kontakt med Sead och försökt anpassa oss till hans karriär men vi tror att även West Ham ser en uppsida i det här. Även om vi skrivit ett långt kontrakt med honom tror vi inte att han kommer att stanna kvar här i fyra år.  Vi tog ett beslut i styrelsen för en månad sedan att gå all in för det här och det lyckades.

Källa: Norrköpings Tidningar