Åke Bjerselius är irriterad på att IFK Norrköpings Supporterklubb inte har fått komma till tals i ordförandefrågan. ”Vi visste var de stod i det här”, svarar valberedningens ordförande Lars Ahlm.

Bjerselius har inte hymlat med att han, och majoriteten av Supporterklubben, står bakom Peter Hunt i den turbulenta och infekterade ordförandefrågan.

Nyligen skickades det också ut ett pressmeddelande där alla utom två i styrelsen skrev under på det.

– Hans Lundin, som var ordförande innan Hunt, ville inte uttala sig. Den andra var Lars Ahlm som är valberedningens ordförande, berättar Åke Bjerselius som är ordförande i Supporterklubben.

Alla övriga 300 medlemmar håller väl inte på Hunt heller?

– Nej, och det respekterar vi självklart. Men vi uppskattar det till 90 procent ungefär.

Bjerselius är besviken på att IFK:s Supporterklubb inte har fått komma till tals i valberedningens alla intervjuer för att sondera terrängen, innan man kom fram till Sakarias Mårdh som föreslagen ordförande.

– Enligt min uppfattning har det inte varit riktigt rumsrent. Vi är faktiskt jävligt många men ingen har pratat med oss. Då kan man inte säga att ”alla supportrar” tycker si och så. I går som först hörde Björn Persson av sig och det var ett bra samtal. Men jag tycker inte att Lars Ahlm ska göra sig till huvudperson i det här dramat och uttala sig vitt och brett om allt i media. En valberedning ska sköta sitt arbete på ett diskret sätt och under stort ansvar, säger han.

Lars Ahlm säger så här efter Bjerselius kritik:

– Det är inte så att vi söker uppmärksamhet i valberedningen, vi svarar på frågor mer. Jag har inte för avsikt på något sätt att vara huvudperson i det här – på något sätt och vis. Däremot är jag sammankallande för valberedningen och då är det naturligt att alla frågor kommer till mig, eller många frågor i alla fall.

Har det här arbetet tagit på dig?

– Man får vara beredd på att folk tycker det enda och det andra, men det är klart man måste kunna skilja på sak och person.

Ni, valberedningen, känner att ni har skött det här enligt de mallar och regler som finns?

– Vi har satt upp vår egen ambitionsnivå och så mycket som vi har jobbat, så mycket som vi har lyssnat på och talat med – så många timmar vi lagt ned de sista 2,5 månaderna det har vi aldrig gjort någonsin tidigare. Vi kunde hört av oss och pratat med Supporterklubben innan vi gick ut med vårt förslag i måndags, men samtidigt visste vi var de stod i det här. Vi har tagit med det i beaktandet. Jag har kvitterat att valberedningen har tagit emot de här synpunkterna att Supporterklubben står bakom Peter Hunt. Det har varit väldigt mycket att hinna med på den här tiden och i och med att vi visste var de stod så kändes det lite överflödigt om jag säger så. Men det till trots – så har vi landat ned i vårt förslag.

Jobbigt för dig att vara med Supporterklubben i allt det här?

– Nej, det kan jag inte påstå. Efter att corona slog till så har vi inte haft några styrelsemöten eller andra möten i Supporterklubben. Det är en och annan i styrelsen som ringt för att fråga hur det står till i klubben och hur det går i valberedningen.Då har vi bara fört samtal utan att gå in på detaljer över huvud taget. Jag kan inte påstå att det varit problematiskt.

Har Peter Hunt meddelat er var han är på väg någonstans?

– Nej, inte sedan vi pratade med honom i måndags.

Peter Hunt har fått utstå kritik för brister i personalvården. Men Bjerselius framhåller plussidorna när han pläderar för honom som fortsatt ordförande ett 13:e år.

– Hunt kom in och gjorde underverk med ett vrak, som IFK var då. Han är för jäkla duktig och har gjort ett megajobb under alla år. Vi tänker inte medverka till att kasta ut honom på gatan, säger han.

Vad tänker du om Sakaris Mårdh som ordförande?

– Det är farligt. Inget ont om honom, han är säkert kompetent, men det kanske inte är så bra att han äger vårdboenden som är inblandade i en massa dödsfall under pandemin. Det kan vara ur askan i elden.

Han har ju svarat på det och det verkar inte vara några konstigheter.

– Det spelar ingen roll. När pandemin är över, då går tåget om ansvarsfrågan. Det här är nästa Estonia. Då är det inte så bra om IFK:s ordförande sitter mitt i smeten, även om han inte har gjort något fel. Det hade varit bättre i så fall om han hade varit vice ordförande första året, tills allt det här har blåst över, och Patrik Jönsson hade föreslagits som ordförande. Han är oerhört kompetent och har dessutom rötterna ute på planen.

Åke Bjerselius kommer självklart följa det digitala årsmötet den 25 februari med största intresse.

– Men helst hade jag föredragit att årsmötet hade flyttats fram tills folk kan träffas live.

Tror du Peter Hunt ställer upp som kandidat om han föreslås?

– Inte en aning. Jag har ingen kontakt heller med honom på det sättet.

Behöver inte IFK lite lugn och ro i stället för en ordförandestrid?

– Det är bara skitsnack att det finns någon oro. Det är några av alla 2 500 medlemmar som känner det, men så är det inför varje årsmöte. Men oavsett vem som blir ordförande i IFK kommer vi i Supporterklubben att ställa oss bakom det. Vi är alltid lojala mot den sittande styrelsen. Vi har inga onda avsikter åt något håll, säger Åke Bjerselius.

Sporten har ytterligare en gång sökt Peter Hunt om hur han ser på sin egen framtid som ordförande. Han skriver i ett sms: ”Tack för möjligheten att kommentera men avböjer”.

Text/Bildkälla: Norrköpings Tidningar