IFK Norrköping chockade AIK på Friends Arena. Bortalaget dominerade totalt i inledningen och ledde med 4-0 efter en halvtimme.
– Det känns som att 4-0 är lite i underkant. Hade vi haft lite bättre flyt kunde det stått 6-0 eller 7-0, säger Norrköpings Simon Thern till Dplay.

AIK inledde allsvenskan på bästa sätt med en 2-0-vinst borta mot Örebro men när Norrköping kom till Friends Arena blev det tuffare. 

Redan i den fjärde minuten hittade Simon Thern rätt med ett lågt skott utanför straffområdet – ett skott som inte såg helt otagbart ut för Jakob Haugaard i AIK:s mål.

Efter tio minuter var det dags igen. Rasmus Lauritsen nådde högst på en frispark och nickade ner bollen i straffområdet. Då dök Henrik Castegren upp på den bortre stolpen och skickade in sitt första allsvenska mål till 0-2.

– Det är en inövad variant som AIK tappar bort helt. Det är en längre frispark in i straffområdet och alldeles för dåligt försvarsspel att släppa honom helt ensam, säger Johan Arneng i Dplays sändning av matchen.

Norrköping chockar AIK på Friends

Efter knappt en halvtimme kom också 0-3.

Jonathan Levi spelade in till Rasmus Lauritsen som satte bollen i nät.

Som om det inte vore nog där fick Norrköping straff bara minuter efter 0-3-målet. Lars Krogh Gerson var säker från elva meter och skickade in 0-4.

– Vi har ju sett hur de har spelat och hade en analys av det och ett sätt som vi trodde vi skulle kunna såra dem på. Och det har man väl lyckats rätt bra med, får man väl säga, säger Simon Thern i Dplay i halvtid.

Han fortsätter:

– Vi har tre snabba där framme, och de är inte så snabba i deras backlinje. Ska man spela med det försvarsspelet som de gör mot oss just nu behöver man Van Dijk där bak, säger Simon Thern. 

AIK:s lagkapten Henok Goitom: 

– De har väldigt hög kvalitet i sin bollhantering och fasta situationer. Det är det som straffar oss. 

Källa: Aftoblandet, Foto: Jonas Ekströmer / TT