Kraven ökar, driftunderskottet finns där och arenan blir inte yngre.
”Jag vill inte åka till Stockholm för att se IFK spela i Champions League”,
säger Örjan Hansson.

Den tillförordnade klubbdirektören är rak och glasklar. Arenafrågan är av yttersta vikt. 

Om det innebär en ny arena på en ny plats så får det bli så.

– Det är styrelsens jävla skyldighet om jag ska vara lite drastisk i mina ord. Den här översynen har legat lågt under en period. Det är jättevikigt att den återupptas för att se vad som är bäst för IFK, säger Örjan Hansson.

Är det nästan så att ni inte fyller kraven nu?

– Jag ser och läser att kraven ökar hela tiden. Allt från säkerhet till funktioner på arenan. Kraven blir inte mindre. Därför är det viktigt att följa regelverket och uppdateringen av arenan fram till att det är något annat som gäller. Vem är duktig på det här? Vem har koll? Vad gäller om om fem år? Tio? Är det ens möjligt att spela hemmamatch? Vad tror de som kan det här bättre än vad vi kan? Det måste undersökas.

Förstår du att det är en krutdurk?

– Ja, det tycker jag för jag vill inte åka till Stockholm för att se IFK spela Champions League. Det är sanslöst om det skulle bli så. Jag vill se på internationell fotboll i Norrköping.

Är frågan rent av avgörande för IFK:s framtid?

– Om kraven ställs så att det blir svårt att spela internationella matcher på vår hemmaplan, då måste vi fundera på vad vår ambition ska vara i så fall. Visionen är att vara ett nordiskt topplag. Det är så vi diskuterar i värdegrunden. Då måste arenan följa med där. 

Det pratas oftast IFK:s driftunderskott?

– Det är en gammal arena som kräver väldigt mycket underhåll. Det är inget att snacka om, men det är bara en del av det här. Första delen är om vi kan spela här i framtiden. Det är där frågan ligger. Sen kommer delfrågorna med ekonomi. Vi kanske inte reder ut att underhålla i framtiden. Då är det ännu dyrare att underhålla och det är inte billigt idag. Det får styrelsen göra en kalkyl på. 

Vad är nästa steg?

– Jag gissar att man börjar undersöka hur en internationell, modern arena ska se ut. Den expertisen måste sökas in för att se fram i tiden. När man har den kunskapen kan man titta på nuvarande arena för vad som är möjligt och inte möjligt. Hoppas styrelsen startar undersökningen under hösten. 

– När man kommer dit, när beslut ska fattas, tycker jag man ska ha ett vidare perspektiv. Titta i Sverige men också utomlands vad man gjort. Arenor som är nybyggda, man ska inte blunda för internationella referenser. 

Textkälla: Norrköpings Tidningar