En av Sveriges bästa spelare tycker IFK Norrköping är helt rätt ute med Rikard Norling. ”Spontant känns det jäkligt bra”, säger Kristoffer Olsson.

Norrköpingssonen Kristoffer Olsson, bofast på svenska landslagsmittfältet och till vardags i Krasnodar, lyfte karriären till en ny nivå under sina två säsonger som AIK-spelare under Rikard Norling.

Tvåa i allsvenskan 2017. 

SM-guld året efter och en nyckelspelare för ”Gnaget” innan det blev en flytt till Ryssland. 

Just nu befinner sig Kristoffer Olsson på julledighet i Sverige. 

Det har varit svårt att undvika rubrikerna om IFK Norrköpings vinter som varit en röra.

– Jag tränade med IFK i våras. Då var det lugnt, men det är klart att det händer grejor i klubbar. När Stefan Hellberg går ut som han gjorde fattade jag att det var ganska allvarligt, säger Kristoffer Olsson. 

Att Jens Gustafsson lämnar, att managerrollen skrotas med honom och att Rikard Norling tar över som tränare är den sportsligt största förändringen.

Olsson hyllar klubbens val att kontraktera och satsa på Rikard Norling tre år framåt.

– Han är väldigt tydlig med vad han vill och vad han förväntar sig av dig. Det gillar jag. Spontant känns det jäkligt bra för IFK som etablerat sig och blivit ett topplag med allt vad det innebär. Med det material man har borde man vara med och slåss om SM-guld till sista omgångarna. Med Rikard får de någon som gjort det förut. Han har vunnit med både Malmö och AIK, menar Olsson.

Medveten om att han var en spelare som Norling byggde laget runt och höll högt.

– Rikard var väldigt bra för mig. Det fungerar ju så – om tränaren ger dig förtroende och du får spela så gillar du tränaren. Vi hade två bra säsonger. 

Kritiken som ofta ligger nära till hands när Rikard Norlings fotbollsfilosofi kommer på tal är att det är en för stark defensiv prägel. 

Kristoffer Olsson tycker inte att det ger en helt rättvis bild av vad 49-åringen vill få ut av fotbollsmässigt.

– Det handlar såklart om vad du har för material, men han ville först och främst sätta en tydlig defensiv. Alla visste exakt vad de skulle göra, men i offensiven är det friare. De handlar om att vinna. På så sätt är Rikard cynisk för att ta tre poäng. Vad jag sett av IFK så spelar de en fin och bra fotboll, men att det blir lite plumpar här och där. Där är Rikard otroligt cynisk för att få resultatet med sig. 

Och som person? 

– Jättebra. I media kanske han har en bild att…jag vet inte…han kanske inte ger de vanliga svaren. Han är lite speciell så men jag tycker han är bra. Otroligt bra. Men det är klart – han är tränare och fokuserar främst på fotbollen och resultaten. Det handlar inte om att vare kompis, men han ser alla. Det var så jag uppfattade honom, säger Kristoffer Olsson. 

Källa: Norrköpings Tidningar Bildlänk: NTM