I dag skulle den största IFK-spelaren genom alla tider – Gunnar Nordahl – ha fyllt 100 år. “Han är en viktig del av vår historia och vår stolthet”, säger klubbdirektören Magnus Karlsson.

Den störste? Jodå, i alla fall enligt Sportens egen lista som vi publicerade tidigare i år.

– Jag blir oerhört stolt av att höra det och jag vet ju hur mycket IFK betydde för pappa. Det var ju där han slog igenom ordentligt och sen kom han ju tillbaka som tränare i många år. Jag vet att tiden i IFK låg honom otroligt varmt om hjärtat, sa sonen Thomas i vår intervju.

Just i dag är det ytterligare en fin dag i sagan om Gunnar Nordahl. Den 19 oktober skulle den store Hörneforssonen, som avled den 15 september 1995, ha fyllt 100 år.

Magnus “Munken” Karlsson, ny klubbdirektör i IFK, skriver under på varenda superlativ om Gunnar Nordahl. Under sin aktiva spelarkarriär i IFK (1987–91) hade han dessutom förmånen att få träffa honom.

– Ett flertal gånger. Gunnar var ju en av de snällaste människorna man har sprungit på. Väldigt varm och hjärtlig. Jag såg ju aldrig honom spela live men det var en fantastisk människa, säger Munken.

Fotbollsmässigt går det inte klaga på mycket heller. Nordahl fick bland annat Guldbollen 1947, var med och vann OS-guld i London 1948, blev svensk mästare med IFK fyra gånger och italiensk mästare med Milan två gånger. Han blev svensk skyttekung fyra gånger och italiensk fem gånger och hade ett makalöst målsnitt i landslaget med 43 mål på 33 landskamper.

– Statistiken är ju helt orimlig, konstaterar Munken.

Han har ett eget minne som han vårdar ömt.

– Han var med oss i planet ner när vi skulle möta Sampdoria borta. När vi landade på flygplatsen och skulle gå av, folk tog upp spontana applåder. Då var det 40 år sedan han spelade. 

– Det går inte att förstå hur mycket han har betytt för Norrköping och för svensk fotboll och ryktet som svenskar har, inte minst i Milan men i hela Italien.

Munken stötte på Gunnar Nordahls son Thomas och sonson Stefan under sin aktiva karriär. 

Förutom att Gunnar Nordahl står staty utanför arenan finns även Curva Nordahl sedan 2015 – en fanssektion som Munken själv var med och drev igenom under sin förra sejour i IFK.

– Någon slängde iväg en fråga till Milan då, om de ville närvara. De var beredda att flyga upp. Till slut fixade de ju en film med (Franco) Baresi som pratade om Gunnar. För mig sammanfattar det allt för oss fotbollsnördar. När den föreningen sätter den killen framför kameran och pratar på det sättet. Det säger allt om hur stor han var.

Textkälla/Bildlänk: Norrköpings Tidnigar