IFK går in i premiärhelgen med många positiva besked. “Vi har en konkurrenssituation som är påtaglig”, säger Rikard Norling inför söndagens start mot Sirius.

Rikard Norling har stått här några gånger förut. På gränsen mellan det som varit i form av en försäsong och det som stundar i form av en allsvensk premiär.

Nu gör han det med IFK.

Är det fortfarande samma känsla, samma “pirr”, inför en allsvensk premiär för dig?

– Det är klart att det är. Det är en sådan här skön känsla där man känner; allright, både jag och många med mig behöver kanalisera en kraft och energi och få med den på rätt ställe. Det är premiärer, stora matcher och viktiga matcher som det är lite extra med. Det är lite av höjdpunkterna som kommer då och då, svarar IFK:s huvudtränare.

Laget har haft en försäsong där man hunnit med några träningsmatcher, samt även ett cupspel där det blev ett bra gruppspel följt av förlusten i kvartsfinalen mot Häcken.

Är ni redo, är ni där du vill vara när det är dags för allsvenskan?

– Ja, vi är redo att köra. Vi kan inte göra mycket mer nu, vi behöver tävlingsmatcher för att ta oss vidare.

Just den biten, ni har inte spelat tävlingsmatcher på ett tag eftersom ni åkte ur cupen, finns det ett problem i det?

– Jag vet inte, men ska man jämföra oss med Sirius så sitter vi i samma båt med allt. Om det varit så att vi mött Hammarby, som lirat fram till förra helgen och en förlängning till och med, då hade det kanske varit så. Men det är en annan sak när inget av lagen har gjort det.

I truppen har det varit några frågetecken i veckan. Christopher Telo var dock tillbaka på planen under fredagen. Rikard Norling räknar inte bort de övriga som varit på gränsen i veckan heller. 

– Vi får se om vi får igång Ísak (Bergmann Jóhannesson, som varit sjuk). I övrigt är inte någon annan borträknad heller, inte Kevin (Álvarez) eller Egzon (Binaku). Vi tar eftermiddagen och morgondagen (lördag) innan vi vet hundra procent. Vi har en konkurrenssituation som är påtaglig. Det kommer att vara spelare som är för bra för att sitta på bänken och spelare som till och med är alldeles för bra som inte sitter på bänken. Men om vi ska vara ett topplag ska det vara så och just nu är läget, peppar, peppar, gynnsamt.

Hur mycket av en startelva har du klar i huvudet?

– Egentligen har jag den mer eller mindre klar, det bör man ha ganska tidigt i veckan på ett sätt. Samtidigt finns det alltid utrymme för en konkurrens och att spelare kan flytta fram sina positioner under veckan. Men man måste börja någonstans och sedan är det prestationerna i matcher framöver, och träningarna, som blir avgörande. 

Att du ser en stor konkurrens, innebär det att du kommer rotera en del mellan matcherna?

– Nej, det finns inte så mycket matcher att rotera på. Det blir att hantera en jäkligt bra trupp där det kommer att vara några som inte får det utrymme i matcherna som de behöver och vill ha.

Samtidigt måste man prestera på planen för att inte tappa sin plats.

– Så är det naturligtvis. Det kommer med det.

Textkälla/Bildlänk: Norrköpings Tidningar