Valberedningen har föreslagit Sakarias Mårdh som ny ordförande
i IFK Norrköping. Det har fått flera runt klubben att mobilisera för att
försöka få kvar Peter Hunt. Man kan inte göra så här kuppartat,
säger IFK Supporterklubbs ordförande Åke Bjerselius.

Tidigare i veckan gick IFK Norrköpings valberedning ut med att man vill ha bort Peter Hunt och föreslog i stället Sakarias Mårdh som ny ordförande.

Valberedningens ordförande Lars Ahlm var stenhård i sina uttalanden och sa att det måste till en förändring för att få föreningen att må bra och att det finns en uppenbar risk att många anställda kommer att säga upp sig om Hunt blir kvar.

Det är dock inte alla medlemmar som ställer sig bakom valberedningens förslag. Fotbollskanalen erfar att flera personer försöker mobilisera för att få medlemmar att rösta kvar Peter Hunt.

En är IFK Supporterklubbs ordförande Åke Bjerselius.

– Vi i supporterklubben stödjer Peter Hunt. Vi står bakom honom, säger han.

IFK Norrköpings supporterklubb bildades 1968 och skriver på sin hemsida att man har ungefär 300 medlemmar, vilket inkluderar många intressenter i näringsliv och i det politiska nätverket, och att man jobbar med lotter, ställer upp som läktarvärdar och har ungefär 15-25 frivilliga funktionärer på hemmamatcherna.

Vice ordförande är Lars Ahlm, som också är ordförande i valberedningen som alltså vill ha bort Peter Hunt. Så frågan är om det verkligen stämmer att IFK Supporterklubb står bakom Hunt?

– Ja alla som har svarat på vår enkät, och det är 90 procent. Det är mycket. Det är väl en som inte står bakom, men han hoppas jag inte är kvar i supporterklubben länge till. Han står inte högt i kurs längre, säger Bjerselius.

Varför?
– Han har inte varit i kontakt med oss. Han pratade inte med oss innan det här förslaget kom.

Borde han verkligen ha gjort det?
– Det är hans problem. Men man kan inte göra så här kuppartat. Det har inte gått snyggt till. Man måste ju göra det på ett snyggt sätt och föra vettiga samtal om man vill byta, speciellt om det är någon som inte vill gå frivillig. Det här som det har rapporterats om… jag har aldrig hört något om att det ska ha varit osämja eller bråk i klubben.

– Alla kan inte vara överens. Jag är i fullmäktige i Norrköping och vet att IFK är det starkaste varumärket i staden. Peter har gjort ett jättejobb. Då kan man inte göra som man gjorde med gamla kungar och slänga ut honom från tredje våningen.

Varför tycker du att Peter ska vara kvar som ordförande?
– Han har byggt upp föreningen från konkurs, både fotbollsmässigt och ekonomiskt, sådant respekterar vi i supporterklubben.

– Jag känner Peter personligen väldigt väl. Han har frågat mig om vi stödjer honom, då gjorde jag en kontroll i supporterklubbens styrelse. Vi är nio där och alla utom en stödjer Peter. Men samtidigt är det så här att jag och klubben står bakom Peter, men om han inte kommer att vara kvar som ordförande så kommer vi inte att motarbeta en ny styrelse. IFK kommer att klara sig jättebra oavsett vem som blir ordförande, men vi tycker att man har behandlat Peter Hunt illa och då backar vi upp honom.

Fotbollskanalen erfar också att Ulrik Bergmark vill ha kvar Peter Hunt och att han ska ha fört samtal med folk om att försöka rösta kvar honom som ordförande.

Peter Hunt har under flera år tillbaka anlitat Ulrik Bergmark för olika uppdrag och har då fått betalt av IFK Norrköping.

– Jag har ett avtal med klubben om att hjälpa till med utveckling och det är fastighetsrelaterat, säger Bergmark till Fotbollskanalen.

Hur långt avtal har du?
– Det vill jag inte svara på. Men jag kan lämna ett formellt svar och det är att jag känner Peter Hunt och att jag har ett avtal med klubben och att mina uppdrag kommer att bestå.

Handlar det om business i att du hoppas att Peter blir kvar som ordförande?
– Jag uttalar mig inte om jag vill att han ska vara kvar som ordförande. Men jag har jobbat väldigt nära honom och stöttat honom i alla frågor, som i utveckling av fastigheter och sånt. Jag har avtal till klubben och den jag rapporterar till är Peter och därför har vi kommit varandra väldigt nära, också med frågor utanför det sportsliga.

– Jag är medlem i IFK och har jobbat för klubben sedan man förvärvade arenan och var med i exploateringen som sedan blev såld och som sedan blev bostäder. Jag tycker att det är jättetråkigt att den här diskussionen har uppstått och att man över huvud taget har en offentlig debatt om styrelsens besättning. Ingen tjänar på det.ANNONS

Peter Hunt har varit ordförande i IFK Norrköping sedan 2010 och har under den senaste tiden fått kritik för sitt ledarskap från flera personer som har lämnat sina uppdrag.

För en vecka sedan publicerade styrelsen ett uttalande på klubbens hemsida om att man under december och januari tagit fram en rapport om arbetsmiljön i verksamheten, och att det finns en del brister där arbetssätt och kommunikation behöver förbättras med styrelsen och enskilda personer.

I uttalandet gick det också att läsa att ansvaret för arbetsmiljön ”landar på styrelsen och ytterst dess ordförande”.

Alla IFK-supportrar delar dock inte IFK Norrköpings supporterklubbs åsikt i frågan. Andra Peking-supportrar har tidigare startat ett gemensamt upprop för att få bort Hunt från föreningen. Bland annat har Peking Fanz ordförande Sebastian Bengtsson och Peking Fanz grundare Tim Adolfsson skrivit under uppropet om att få bort Hunt. Även flera andra personer, som har varit ordförande i Peking Fanz, har skrivit under uppropet. 

Textkälla: Fotbollskanalen.se