Det blir minimalt med anpassning – men Ari Freyr Skúlason, 33, är glasklar i svaret om ser sig själv spela i den allsvenska premiären: “Om de behöver mig är jag klar”.

Ari Freyr Skúlason avslutade sitt första träningspass som IFK-spelare med att bolla med sina isländska landsmän i mittcirkeln.

Ìsak Bergmann Jóhannesson saknades på förmiddagsträningen men Oliver Stefánsson, Finnur Tómas Pálmason, Jóhannes Kristinn Bjarnason och P19-tränaren Bjarni Gudjonsson var på plats. 

– Om jag ser på träningen idag så var det fin kvalitet. Jag kommer till en fantastisk klubb. Målsättningen är att sluta så högt som möjligt. Ser jag på truppen och spelarna så är det kvalitet, säger Skúlason på väg ut mot omklädningsrummet.

Efter söndagens genrep mot AFC Eskilstuna meddelade Rikard Norling att han inte kommer pressa nyförvärvet att ta plats och glänsa med en gång.

– Nya träningsunderlag. Nya träningsmoment. En helt ny spelidé. Det är mycket som kommer behövas tas i hänsyn. Vi pratar om att han kommer att vara här i tre-fyra träningsdagar innan det drar igång. Vi har kommit längre än att vi måste forcera in honom, sa IFK-tränaren. 

Skúlason själv ser inget hinder att debutera redan på söndag när allsvenskan brakar igång hemma mot Sirius. 

– Jag är matchfit. Jag har spelat massor av matcher. Om de behöver mig är jag klar.

Den spelare som lämnade Sverige och den som är här nu – är det någon skillnad?

– Jag hoppas inte att jag har ändrats. Jag har spelat åtta år utanför Sverige, på många olika positioner. Jag satsade på vänsterbacken på grund av landslaget när jag lämnade Sverige. I Danmark spelade jag mer på mittfältet än som vänsterback och nu sista tiden har jag spelat som wingback i Belgien i ett 3-5-2. 

– Jag kan spela på olika positioner, men min absoluta styrka är ju att spela centralt. 

Där spelar du helst?

– Jag tycker det är min starkaste position, men jag kan lösa olika positioner. Det är både för-och nackdelar med det.

Islänningen, med närmare 80 landskamper för Island, och gott om rutin som utlandsproffs känner sig inte sliten – trots att det knappt funnits tid till återhämtning med dubbleringen mellan klubblag och landslag.

– Jag har spelat mycket de senaste åren. Kroppen känns bra. Det har varit mycket resor med landslaget de senaste fem-sex åren. Det har inte varit mycket semester. Det tycker jag är helt okej, men kroppen mår bra. Vi har haft en otrolig säsong i Belgien. Vi slåss om topp fyra. 

Var det jobbigt att lämna Oostende på så sätt?

– Självklart. Men jag tänkte på min framtid och familjen. Det här var för bra för att tacka nej till. Jag har alltid tyckt om Norrköping när jag har mött dom. När jag snackat med alla spelare som varit här så säger de att det är en fantastisk klubb. 

Har ni vad det krävs för att slåss i toppen?

– Jag tycker det. Jag skulle säga att det är våran målsättning. Om jag ser på träningen idag så var det fin kvalitet. Det var roliga grabbar att träffa. 

Rikard Norling följde träningen från läktaren tillsammans med Patrik Jönsson och Stig Torbjörnsen. 

Därifrån såg han bland annat att Christopher Telo går för fullt igen efter ett par veckors skadefrånvaro. 

Med Skúlason och Egzon Binaku finns det plötsligt gott om alternativ till vänster.

– Telo gör sin första normala träningsvecka efter ljumskadan, konstaterar IFK-tränaren.

Hur lång startsträcka har han?

– Skulle vi behöva så skulle han säkert kunna vara med i truppen och sitta på bänk. Vi har, skulle jag säga, en trupp som är jättefin tycker jag, säger Rikard Norling.

Textkälla/Bildlänk: Norrköpings Tidningar