En renodlad tränarroll, inget managerskap. Med Rikard Norling på plats jobbar IFK Norrköping vidare med vem som ska bli sportchef. “Det finns en del namn, men den här pusselbiten var viktig”, säger Patrik Jönsson.

Rikard Norling har varit aktuell för IFK Norrköping vid ett par tillfällen. Bland annat avslöjade Peter Hunt att han träffade Norling efter att Janne Andersson blev svensk förbundskapten 2016.

– Det var ytterst nära att han blev vår tränare efter Janne. Då var han (Norling) en del i Norrköping. Jag träffade honom några gånger men det är ju fyra och ett halvt år sedan, sa Hunt till Sporten för ett tag sedan.

Nu lyckades IFK Norrköping få den tidigare AIK- och Malmötränarens namnteckning på ett kontrakt som sträcker sig tre år framåt.

Under onsdagskvällen skickades nyheten ut att 49-åringen, 50 år i juni, tar vid där Jens Gustafsson lämnade sitt jobb i lördags. 

Det  är inte bara ett nytt namn som huvudansvarig. IFK Norrköping avvecklar managerupplägget och återgår till ett upplägg med en tränare (Norling) och sportchef.

Vem det blir i rollen som sportchef är inte bestämt.

– Det finns kandidater. Sportchefssituationen är inte 100 procent beslutad, säger vice ordföranden Patrik Jönsson till Sporten.

Ni fick den ni ville ha som tränare?

– Vi är mycket nöjda utifrån det vi sökt enligt kravspecen. Vi tycker att  Norling tillsammans med Mathias Florén, Kim Hellberg och Maths Elfvendal blir ett starkt team som gör att vi kan utmana om guldet i nästa års allsvenska och ett par år framöver, säger Jönsson.

Hur kom Floréns namn in i bilden?

– Han har levererat tidigare som spelare och assisterande till Janne när vi vann guld. Det finns ett SM-guld på meritlistan, det är inte illa. Det känns som om Norling och “Florre” kompletterar varandra. 

Så Kim och Maths blir kvar?

– Ja, men det är ytterst en fråga för Rikard hur han vill dela upp ansvaret mellan dom. Utgångsläget är att Maths kommer fortsätta att jobba med målvakterna. 

Ni är nöjda?

– Mycket. Rikard står för en stor erfarenhet, stor kompetens inom det taktiska och har visat att han är en vinnare. Han har en fin meritlista. Vi bedömer att där IFK Norrköping befinner sig i dag så är Rikard Norling ett bra namn att ta föreningen vidare, säger Patrik Jönsson.

Källa: Norrköpings Tidningar Bildlänk: NMT