Det har varit en speciell vecka för IFK. Sparkad tränare, nytt spelsätt – och det slutade med en förlust mot Malmö. ”Det blåser ändå lite positivt bakom det mörka berget”, sa mittbacken Linus Wahlqvist om 0–2.

1–1-kvitteringen för Degerfors på övertid förra veckan blev det sista IFK gjorde matchmässigt under Rikard Norling. I måndags fick han lämna klubben och sedan dess har laget dessutom tränat in ett nytt sätt att spela.

Med fyrbackslinje och en formation likt 4–2–3–1 alternativt 4–3–3 som utgång. Det slutade dock med en ny förlust – mot ett starkt Malmö.

– Det har hänt mycket sista veckan, men där bakom blåser det ändå lite positiva vindar. Allt vi gör idag är nytt, vi har några nyförvärv in där både Anton (Eriksson) och Shabani (Laorent) gör en bra match idag och sedan får vi in Arnór (Sigurdsson) till nästa match. Som sagt, det blåser ändå lite positivt bakom det mörka berget, sa Linus Wahlqvist när han kom ut till pressrummet efter förlusten.

Den assisterande lagkaptenen har naturligtvis en ännu större nyckelroll när det går tungt, med sin rutin och erfarenhet. 

Hur skulle du säga att veckan har varit för er?

– Det är klart att den har innehållit allt. Från att ha tränat som vanligt med Rikard i måndags till att samma eftermiddag inte ha någon huvudtränare längre och därifrån till att sätta ett helt nytt spelsystem. Och sedan stå inför Malmö hemma som är i full gång med både Europa och allsvenskan och är inne i ett bra tempo. Det var en lång vecka med mycket nytt men också mycket positivt, svarade Linus Wahlqvist.

Hur tycker du att det nya spelet föll ut?

– Det sitter inte hundra men känslan är att det var en ganska jämn match mellan två lag som inte gjorde någon supermatch. Malmö dödar oss för mycket i omställningsspelet där de kommer med mycket folk. Vi skapar inte mycket, det är läget för Godswill (Ekpolo) och frisparken av Levi (Jonathan). Det känns ändå tryggt men det är lite för många bolltapp och för många missade passningar som gör det jobbigt. Ingen supermatch men det finns ändå något att bygga på.

Hade ni det på känn med beskedet om Rikard (Norling) eller kom det som en blixt från klar himmel?

– Både och. Det är klart att känslan runt allting var att något kan hända men i och med att vi tränade som vanligt och skulle förbereda oss för Malmö med Rikard så trodde man att vi skulle fortsätta som det var. På så sätt kom det som en chock.

Det har spekulerats i flera namn som kan ta över. Poya Asbaghi, Daniel Bäckström, Andreas Brännström, Olof Mellberg och isländske Oskar Thorvaldsson har alla nämnts mer eller mindre i ryktesfloran.

Linus Wahlqvist ser gärna att klubben tar det lugnt och tar ett noga övervägt beslut.

– Det viktiga tror jag, och det har jag sagt till de här (i IFK) också, att klubben inte slänger sig in i något för att få ett namn som man kan göra folk runt omkring nöjda med. Jag tror jag pratar för åtminstone 99 procent av truppen att både Anes (Mravac) och Vedran (Vucicevic) har ett jättestort förtroende. Sedan vet alla att de inte har en Uefa Pro-utbildning för att kunna coacha säsongen ut. Oavsett vad hoppas jag att man inte stressar för vi har bra folk på plats.

Wahlqvist fortsatte:

– Det enda viktiga för mig, som spelare och supporter, är att klubben ska klättra igen och då är det viktigt att det blir rätt. 

Hur mycket frustration finns det när det går så här, speciellt för dig som är från Norrköping också?

– Det går inte att sticka under stolen med att det är så efter matcher utan speciellt bra prestationer och dåligt med poäng. Känslan nu är tung men det här var också en match där vi försökte spela, vi försökte ta fart, vilket straffade oss med några felpass och bolltapp. Det finns ändå att växa i, Arnór in spetsar det ytterligare.

Det nya spelsättet har bara haft två träningar på sig, vilket Linus Wahlqvist betonade efter förlusten mot de regerande svenska mästarna.

Har ni som spelare varit med och format hur ni vill spela framåt?

– Det är Anes och Vedran som gjort det. Sedan hade båda ett snack med mig och ”Totte” (Christoffer Nyman, lagkapten) innan första träningen och vi har samsyn på det och alla tror att det är rätt väg att gå, att få in fart och fläkt och ett offensivt passningsspel som gör att vi inte blir så låga utan kan bli mer framåtlutade i vissa matcher. Det ska vi vara med spelartyperna vi har. 

Ni vill inte se ut som andra halvleken mot Degerfors, oavsett vad det berodde på?

– Det har varit lite för många halvlekar och längre perioder i matcherna där vi varit för låga den här säsongen. Det vi pratade om idag var att hitta mod och intensitet i vårt försvarsspel och vinna boll högt. Vinna energi med det jagandet. Det lär ta tid, vi har haft två-tre träningar på oss. Känslan är ändå positiv.

Textkälla/Bildlänk: Norrköpings Tidningar