Hammarby och Örgryte misslyckades med att göra mål i premiären på lördagen på nybyggda Tele 2 Arena i Stockholm. Dagen efter var det allsvensk premiär på samma arena och Djurgården och IFK Norrköping behövde bara tolv minuter – för att göra var sitt mål. Matchen vann IFK Norrköping med 2-1.

En publik på hela 27 798 åskådare (varav minst 2.000 kom från Norrköping) fanns på plats och såg bortalaget IFK Norrköping göra första målet redan efter drygt tre minuter Anfallaren Imad Khalili utnyttjade slarv i Djurgårdens försvar och stal bollen från backen Peter Nyman, sprang sig fri och chippade snyggt bollen i mål. Khalili, som kommer att spela för Helsingborg nästa säsong, gjorde säsongens sjunde mål.

Därefter kom 1-1 på straff i den tolfte minuten efter en tveksam hands på backen Matthias Florén. IFK Norrköpings målvakt David Mitov Nilsson slängde sig åt ena hållet och Djurgårdens Andreas Johansson placerade in bollen i andra hörnet.
Djurgården hade bäst chanser i första halvlek att även göra 2-1. Bland annat sköt Daniel Amartey högt över i öppet läge.

Men, i andra halvlek tog gästerna från Norrköping över spelet allt mer. Med dryga kvarten kvar tog så IFK Norrköping ledningen. Assistkungen Martin Smedberg-Dalence hittade skyttekungen Gunnar Heidar Thorvaldsson, som satte segermålet från nära håll. Islänningens nionde allsvenska mål i år. Radarparet  Thorvaldson – Khalili har nu gjort 16 mål tillsammans i årets serie!

Förlusten var Djurgårdens andra raka. I nästa match är dessutom är mittfältarna Andreas Johansson och Daniel Amartey avstängda efter nya gula kort. Djurgården kammade alltså noll mot IFK Norrköping – och efter sin succéstart har nu tränaren Per-Mathias Högmo fått en del att fundera över. Däremot tror jag att den tolfte spelaren på Tele 2 Arena kan vinna en del hemmamatcher åt Blåränderna den här säsongen.

Efter slutsignalen höjde IFK Norrköpings tränare Janne Andersson båda nävarna i skyn och skrek ut sin glädje efter 2 – 1 segern på nya Tele 2 Arena. Samtidigt stod Per Högmo i TV och försökte förklara varför Högmo-effekten nu definitivt tycks ha avtagit.

Ingen kunde klaga på stämningen. Det var milsvid skillnad mot för Stockholms stadion, som den här säsongen inte alls bjudit på speciellt upplyftande stämning.

Men visst kanske några av de 25000 hemmasupportrarna anade vart den här kvällen skulle ta vägen när Peter Nymann-Mikkelsen drällde med bollen, Imad Khalili var iskall och satte det första historiska målet på Tele 2 Arena – redan efter bara tre minuter. Ett juniormisstag av dansken, som lär gräma sig rejält när han vaknar upp i dag. Djurgården är helt enkelt inte ett lag som har råd med sådana misstag.

För IFK Norrköpings del var det rätt lätt att förstå glädjeyttringarna, framför allt från Janne Andersson.

Att han tog tag i en megafon och ledde allsången för ”Pekingklacken” var en rätt rolig syn.

Jag tror även att Janne var lättad över att Imad Khalili och skyttekungen Thorvaldsson visade att de kan leverera trots flyttrykten och trots att de kommer att lämna klubben efter säsongen. Duon får nog många av IFK Norrköpings supportrar att drömma om den allsvenska toppen 2013. Jag vill dock se fler sådana här insatser innan jag ser Norrköping som ett potentiellt topplag.

Nu får IFK Norrköping ledigt ända fram till 5 augusti då Mjällby väntar hemma. Ett Mjällby som överraskat positivt hittills i allsvenskan.

IFK Norrköpings Supportklubb/Roger Jansson

Matchfakta;

Djurgården-IFK Norrköping 1-2 (1-1

Mål; 0-1 Imad Khalili (4), 1-1 Andreas Johansson (12 str), 1-2 Gunnar Heidar Thorvaldsson (73).

Varningar, Djurgården; Daniel Amartey, Andreas Johansson, Brian Soan. IFK Norrköping; Morten Morisbak Skjönsberg.