IFK Norrköpings allsvenska säsong slutade med 2-0-förlust mot IFK Göteborg på Gamla Ullevi. Efter en pigg inledning där Christoffer Nyman brände ett friläge efter fem minuter tog IFK Göteborg över fullständigt efter paus och två mål var i underkant.

– Målvakten David Mitov Nilsson räddade IFK Norrköping från ett ännu mer smärtsamt nederlag, säger Folkbladets utsände Pär Andersson.

I andra halvlek var det spel mot ett mål. Utan avstängde Andreas Johansson och Martin Smedberg Dalence (som skrev på för IFK Göteborg härom dagen) vägde ”Peking” lätt på den usla Ullevi-mattan.

I och med förlusten slutar IFK Norrköpinga nia i årets allsvenska. Åtvidaberg knep platsen före IFK och blev östgötabäst!

IFK Göteborg, Helsingborg och Kalmar hade alla en chans att knipa tredjeplatsen och därmed den sista Europaplatsen. För IFK Göteborg var förutsättningarna från vid avspark glasklara, seger mot IFK Norrköping och platsen var deras.Än bättre blev läget när först Kennedy Igboananike och sedan Robin Quaison gjorde mål för AIK mot Helsingborg redan i första halvlek. För även om Kalmar tog en halvtidsledning mot Mjällby med 2-1 så räckte nu krysset mot IFK Norrköping.

Det var också precis vad man hade på Gamla Ullevi i paus då ställningen var 0 – 0, men krysset var skört och skyttekungen Tobias Hysén hade tvingats kliva av med en skadekänning i baksidan.

– Det är ganska svårspelat, lite ställningskrig, sa Pontus Farnerud till C More i halvtid.

Men det visade sig att Hyséns ersättare skulle bli IFK Göteborgs stora Europahjälte. I 55:e minuten fick Darijan Bojanic, värvad från Öster under säsongen, bollen till höger utanför straffområdet, vände upp och sköt ett stenhårt skott i nättaket bakom David Mitov Nilsson. Målet var 18-åringens första någonsin i allsvenskan. En dryg kvart senare vann samme Bojanic en duell med Cristopher Meneses på högerkanten, klev in i straffområdet och serverade kyligt Lasse Vibe ett öppet mål till 2-0.

Efteråt summerade IFK Göteborgs tränare Mikael Stahre säsongen:

– Målet var att spela om de ädlaste medaljerna och nå Europaplatserna och det klarar vi, men så klart är det inte samma sak som att vinna. Det är en klart godkänd säsong, men vi saknar pricken över i:et, säger han till C More.

Fyra i allsvenskan blir Kalmar efter 2-1-segern mot Mjällby. Smålänningarna får hoppas på att Malmö eller IFK Göteborg vinner Svenska cupen och därmed ger Kalmar en Europaplats. Helsingborgs IF slutar femma i tabellen. Deras Imad Khalili vann den allsvenska skytteligan med 15 gjorda mål. Sju av dessa mål gjorde han för IFK Norrköping under första halvåret. Sedan gick ju han alltså till Helsingborg!

– Vi orkade inte riktigt idag. Sett över 90 minuter var IFK Göteborg det bättre laget, sa IFK Norrköpings tränare Janne Andersson till C More efter den avslutande förlusten som ger en niondeplacering i allsvenskan.

– Vi ser med stor optimism fram mot nästa säsong. Vi har många unga spelare som visar att de håller för allsvenskt spel. Vårt försvarsspel har dock inte varit tillräckligt bra, vi har släppt in för mycket mål, sa Janne efteråt.

Nu väntar vi med spänning på vilka spelare som blir kvar resp vilka spelare som kommer att värvas till IFK Norrköping den närmaste tiden!