Misstag straffar sig direkt i elitfotbollen. IFK Norrköping bjöd på det ena efter det andra i hemmamatchen mot Helsingborg, som tackade och tog emot och vann med 4-1 (2-0) i en märklig match.

Märklig därför att IFK Norrköping – sett till spelövertag och skapade chanser – så länge det var mållöst såg ut att lägga grunden till en trepoängare.

Norrköpings Imad Khalili, i sin första allsvenska start för säsongen, brände ett jätteläge från nära håll när han inte fick träff på Martin Smedberg-Dalences hårda högerinlägg, just de bollar som Helsingborgs tränare Roar Hansen varnat sina spelare för. Sedan smekte Christopher Nilsson Telo en boll strax utanför Pär Hanssons ena stolpe. Men snyggast av allt: Vänsterbacken och lagkaptenen Mathias Floréns kalasträff på volley på Hanssons utboxning efter hörna. Bollen gick rätt upp i krysset från 25 meter. Jublet fastnade omedelbart i halsen på hemmafansen för precis i samma veva blåste domaren Martin Hansson för en frispark åt Helsingborg.

Varpå mittbacken Marcus Falk Olander slog hål i luften när han tänkte rensa bort ett inlägg. Robin Simovic fick ett gratisläge. Det missade han inte. Hans första allsvenska mål för Helsingborg. Och bara fyra minuter senare (44:e) jobbade Walid Atta in en hörna med höften. Helsingborg kunde gå till en halvtidsledning med 2 – 0 trots att hemmalaget IFK haft ett klart spelövertag i matchen.

Eländet fortsatte sedan i andra halvlek för IFK Norrköping. Alejandro Bedoyas 3-0 var en bjudning det också, när Smedberg-Dalence serverade en alldeles galen passning, riktad bakåt dessutom.

IFK Norrköpings tränare Janne Andersson får ägna resten av veckan åt att gnugga försvarsspel.

Målvakten David Mitov Nilsson hade heller ingen rolig kväll inför ögonen på förbundskaptenen Erik Hamrén. Mattias Lindströms 4-0 såg inte otagbart ut. Då hade en timma spelats och Nya Parken började tömmas på folk. De som gick missade Christoffer Telos reducering för IFK.

Norrköping har följt upp sina två inledande vinster med två raka förluster och 1-5 i mål. Helsingborg kunde inte studsa tillbaka på ett bättre sätt efter 1-2 mot Mjällby.

Skåningarna besegrade mardrömsmotståndaren med 4-1.

– Oerhört skönt att äntligen vinna här, säger Helsingborgs Mattias Lindström

IFK Norrköping har spelat bra mot Helsingborg de senaste åren. Inför dagens match hade lagen mötts fyra gånger sedan östgötalaget gick upp i allsvenskan igen. Skåningarna hade inte vunnit någon av dessa. Första året slutade båda matcherna oavgjort. I fjol vann Norrköping båda. Faktum är att ”Peking” var det enda laget som tog sex poäng mot Helsingborg förra säsongen.

I dag bröts den negativa sviten för Helsingborg. Trots visst spelövertag för hemmalaget ledde Helsingborg i paus med 2-0 efter mål av Robin Simovic och Walid Atta.

– Vi förtjänade definitivt inte att leda då, men fotbollen är inte alltid rättvis, säger Lindström.

I andra halvlek gjorde Alejandro Bedoya och födelsedagsbarnet Mattias Lindström (33 år) var sitt mål, innan Norrköpings Christopher Nilsson Telo reducerade, men närmare än så kom aldrig hemmalaget.

– Vi var inte dominanta, utan det var lite vindrutetorkarfotboll hela matchen tycker jag. 2-0-målet var psykologiskt viktigt för oss, säger Helsingbors tränare Roar Hansen.

Norrköpings tränare Janne Andersson.

– Frustrerande som fan att ligga under med 2-0 i paus. Sedan kommer 3-0 tidigt. Den här matchen ska vi inte förlora med 4-1 med tanke på hur det såg ut. Vi gör lite för mycket egna misstag, säger Andersson.

– Det här blir inte lätt att smälta kan jag säga.

Helsingborg är nu uppe på sju poäng efter fyra spelade matcher. Norrköping står kvar på sex poäng.

Nu väntar närmast bortamatch den 22 april mot Syrianska för IFK Norrköping. Ett Syrianska, som ännu ej gjort något mål i allsvenskan i år!

IFK Norrköpings Supporterklubb/Roger Jansson

Matchfakta:

IFK Norrköping – Helsingborg 1 – 4 (0 – 2)

Mål; 0-1 Robin Simovic (40), 0-2 Walid Atta (45), 0-3 Alejandro Bedoya (48), 0-4 Mattias Lindström (60), 1-4 Christopher Nilsson Telo (72).

Varningar, IFK Norrköping: Alexander Fransson.

Domare: Martin Hansson, Holmsjö.

Publik: 5 523.

IFK Norrköping (4 – 4 – 2): David Mitov Nilsson – Alexander Fransson, Morten Skjönsberg, Marcus Falk Olander, Mathias Florén – Martin Smedberg Dalence (Siim Luts 71), Andreas Johansson, Lars Krogh Gerson, Christopher Nilsson Telo – Imad Khalili (Christoffer Nyman 62), Gunnar Heidar Thorvaldsson.

Helsingborg (4 – 4 – 2): Pär Hansson – Emil Krafth (Erlend Hanstveit 82), Walid Atta, Loret Sadiku, Christoffer Andersson – Mattias Lindström, Ardian Gashi, May Mahlangu, Alejandro Bedoya (Alvaro Santos 86) – David Accam (Rachid Bouaouzan 79), Robin Simovic.