IFK Norrköpings lyckades spela 1 – 1 och få med sig en poäng hem i den svåra bortamatchen på Olympia inför närmare 13.000  åskådare mot redan klara svenska mästarna HeIsingborgs IF. Detta trots att viktiga målskytten Gunnar Thorvaldsson redan i den 5:e minuten tvingades utgå med en höftskada. Gunnars anfallskollega Sphetim Hasani räddade IFK med att nicka in kvitteringsmålet i den 75:e minuten efter ett fint inlägg av Martin Smedberg-Dalence.  IFK Norrköping svarade för en fin laginsats med fortsatt bra försvarspel. Laget har nu tre poäng ner till Syrianska på kvalplatsen med två omgångar kvar. IFK har dock ett fortsatt tufft avslutningsprogram. Först  Elfsborg på hemmaplan och sedan i avslutande matchen IFK Göteborg på bortaplan.

IFK-tränaren Janne Andersson är ändå positiv.

– Vi krigar oss till en pinne här i Helsingborg och det är jäkligt bra gjort av killarna. Vi är i ganska bra form och är ganska svåra att besegra. Jag har en bra känsla, säger han.

Matchen i Helsingborg började annars olyckligt för IFK Norrköping.  I den femte minuten drog lagets bäste målskytt, Gunnar Heidar Thorvaldsson, en bredsida över HIF-målet. Men han fick en smäll i sidan sekunden innan han sköt. Thorvaldsson tvingades byta och ersattes av Imad Khalili.

Redan klara svenska mästarna Helsingborg tog emot ett  IFK Norrköping, som slåss för att undvika kval och nedflyttning från allsvenskan. Det syntes också i inledningen att Helsingborg inte hade så mycket att spela för. Norrköping hade flera heta lägen, men främst Imad Khalili och Shpetim Hasani missade sina chanser. Det gjorde däremot inte hemmalagets Mattias Lindström när han fick den. På halvvolley dundrade han vackert in 1-0 i krysset efter knappt 40 minuter och IFK-målvakten Niklas Westberg var chanslös.

– Det var en pangsmäll, säger Lindström till Canal Plus och skrattar. .En bra träff helt enkelt. Jag kände direkt när jag träffade att ”den sitter nog fan i krysset”.

Norrköping avslutade första halvlek med ännu en av flera målchansmissar när Astrit Ajdarevic nickade rakt på HIF-målvakten. Eller med en annan beskrivning: Pär Hansson var där, HIF-målvakten läste spelet.

Första halvlek spelade IFK ganska bra och hade minst lika mycket av spelet som HIF om inte mer. Men, i andra halvlek började IFK slarva med passningsspelet och målchanserna framåt.

–  Vi hade många lägen som vi borde ha gjort mål på, sa Hasani ärligt efter matchen.

Khalili hade de flesta, men skotten var antingen för lösa eller för dåligt placerade för att oroa målvakten Pär Hansson. Kvitteringen dröjde och föregicks av en längre HIF-dominans i andra halvlek, men med kvarten kvar dök chansen upp i straffområdet. Martin Smedberg-Dalence slog ett perfekt inlägg från höger och Hasani kom upp högst och nickade snyggt in målet invid stolpen utan chans för hemmamålvakten. Detta 1-1-mål var lika snyggt som viktigt.

Efter kvitteringsmålet fortsatte IFK att bjuda upp till kamp. Man backade inte bara hem för att bevaka en poäng.

–  Jag kan inte säga att vi jagade ett segermål men vi fegade inte heller. Vi slutförde matchen som vi hade börjat den sade IFK-tränaren Janne Andersson.

Målskytten Sphetim Hasani var också ganska nöjd.

– Det känns jättebra. En trea till och vi är klara, sa Hasani och såg redan fram mot avslutningen i allsvenskan.

– En poäng är okej, vi gick självklart för tre men vi möter landets just nu bästa lag, säger Shpetim Hasani till Canal Plus.

Imad Khalili log med hela ansiktet när han lämnade sin förra hemmaarena.

– Vi har tre poäng mer ner till kvalplatsen med två matcher kvar. Jag tror att det kommer att avgöras i den sista omgången, men jag hoppas att vi ska klara det här.

IFK Norrköping gjorde en helt godkänd laginsats med fortsatt bra försvarsspel och fick alltså med sig en mycket viktig poäng hem från Olympia.

IFK möter nu Elfsborg hemma och avslutar sedan borta mot IFK Göteborg.

–  Jag har en bra känsla, vi är svårslagna nu och spelar ett bra försvarsspel. Vi har bara en förlust på de sex senaste matcherna, säger Janne Andersson.

Spänningen i den allsvenska bottenstriden fortsätter och det sista som överger en är hoppet om man är supporter till IFK Norrköping!