Efter en strålande inledning med ledning 2-0 redan efter 17 minuter på Råsunda föll IFK Norrköping ihop som ett korthus och förlorade till sist med 5 – 2 mot AIK. Hur kan det vända så kapitalt efter en inledning som borde givet IFK massor av självförtroende?

Efter storförlusten mot AIK har Janne Anderssons gäng släppt in elva mål på de två senaste matcherna!

– Vi är inne i en väldigt djup svacka, säger Norrköpings tränare till Canal Plus.

Ja, en djup svacka är väl det minsta man kan säga. IFK har nu släppt in mest mål av alla i allsvenskan eller 24 mål på 11 matcher! Försvaret har spelat mycket virrigt långa stunder och för att inte tala om målvakten Abbas Hassan, som obegripligt får stå kvar match efter match!

Matchen på Råsunda i fint väder fick annars en härlig inramning med ca 12.000 åskådare varar ca 1.500 av dem kom i busslaster och bilar från Norrköping!

AIK har gjort sig kända för sin starka defensiv den här säsongen. Inför söndagens match mot Norrköping hade man bara släppt in sju mål. Därför var nog hemmapubliken på Råsunda i chock när Norrköping gjorde både 1-0 och 2-0 på 17 minuter. Gunnar Heidar Thorvaldsson sköt in det första målet efter fint inlägg av Martin Smedberg.  Astrit Ajdarevic prickade sedan med ett fint långskott in det andra målet.

Sedan förändrades allt.

Minuten efter 2-0-målet reducerade AIK:s Daniel Gustavsson. Bara tre minuter senare var det dags igen när Viktor Lundberg tryckte in 2-2 i krysset.

– Det är inte mycket för Abbas Hassan att göra, det är ett riktigt vackert mål. Han har ett bra skott, den här killen, säger Canal Plus expertkommentator Pelle Blohm.

Sedan fortsatte den galna första halvleken. I den 33:e minuten hittade Martin Lorentzson rätt och nickade in 3-2 till AIK.

– Vilken vändning, det är helt galet, säger Pelle Blohm.

AIK fick sedan chansen att göra ytterligare ett mål när domaren Michael Lerjéus blåste för straff i den 37:e minuten, sedan Abbas Hassan rivit ned en AIK;are inom straffområdet. Abbas kan vara glad att han bara fick gult kort för denna förseelse!

Martin Mutumba stegade fram, men sköt straffbollen i stolpen – en sanslös avslutning på en sanslös halvlek.

– Jag vet inte vad vi gör, det känns som att vi ställer in skorna i början, men sedan kommer vi in i det, säger AIK:s Daniel Gustavsson.

I den andra halvleken fortsatte det fina AIK-spelet och stockholmarna vann till slut en händelserik match med 5-2.

– Det är skönt att göra fem mål. Det är fantastiskt, säger AIK-tränaren Andreas Alm till Canal Plus.

Den stora 0 – 6-förlusten mot Häcken senast innebär att Norrköping nu har släppt in sanslösa elva mål på två matcher. Ser man tillbaka på de fyra senaste matcherna har laget släppt in 15 mål. Det är något med östgötarnas försvarsspel som inte stämmer.

– Vi är inne i en väldigt djup svacka, framför allt i vårt försvarsspel. Vi har släppt in alldeles för många mål de senaste matcherna, säger Norrköpings tränare Janne Andersson till Canal Plus.

Det är individuella misstag, vi går bort oss i försvarsspelet på ett sätt som inte är okej. Jag känner frustration precis som spelarna. Så här hade vi inte räknat med att det skulle se ut.

IFK Norrköpings Andreas Johansson var en av många frusterade efter matchen;

– Det är beklagligt när så många fans åkt hit för att stötta oss. IFK Norrköping är en stor klubb. Vi har ett klubbemblem på bröstet och vi måste bevisa att det betyder något. Visst kan vi släppa in mål och förlora, men det ska inte ske på det här sättet sade Andreas.

Nu väntar närmast på onsdag hemma på Nya Parken ett lokalderby mot Åtvidaberg för IFK Norrköping. Det har redan sålts ca 13.000 biljetter till matchen, så det blir alltså en riktig festmatch! Har IFK då lyckats stänga igen försvarslåset?

IFK Norrköpings Supporterklubb/Roger Jansson

Matchfakta:

AIK-IFK Norrköping 5-2 (3-2)

Mål; 0-1 Gunnar Heidar Thorvaldsson (4), 0-2 Astrit Ajdarevic (17), 1-2 Daniel Gustavsson (18), 2-2 Viktor Lundberg (21), 3-2 Martin Lorentzson (33), 4-2 Robin Quaison (53), 5-2 Daniel Gustavsson (77).

Varningar, IFK Norrköping: James Frempong, Abbas Hassan, Martin Smedberg Dalence

Domare: Michael Lerjéus, Skövde.

Publik: 11 896.

AIK (4-4-2): Kyriakos Stamatopoulos – Martin Lorentzson, Niklas Backman, Per Karlsson, Nils-Eric Johansson – Daniel Gustavsson, Robin Quaison (Nicklas Maripuu 81), Daniel Tjernström, Martin Kayongo-Mutumba (Lalawélé Atakora 70) – Celso Borges (Alhassan Kamara 78), Viktor Lundberg.

IFK Norrköping (4-4-2): Abbas Hassan – Nikola Tkalcic, Morten Skjönsberg, David Wiklander, Mathias Florén – Martin Smedberg Dalence (Lars Krogh Gerson 66), Andreas Johansson, Astrit Ajdarevic, James Frempong (Christopher Telo 72) – Gunnar Heidar Thorvaldsson (Christoffer Nyman 66), Shpetim Hasani.