För 10 år sedan flyttade en 16-årig Sebastian Larsson från Sverige för att bli ungdomsproffs i Arsenal.   

I måndags skrev så 16-årige Kristoffer Olsson från IFK Norrköping på ett fyraårskontrakt med samma klubb.

– Arsenal säger att jag är en större talang än han var i den här åldern, men han slet hårdast på varenda träning, det måste jag också göra nu, säger Kristoffer Olsson till FotbollDirekt.se.

Bläcket har knappt hunnit torka på kontraktet. Han har precis hoppat in i en taxi som ska köra honom till kvinnan som han, tillsammans med två lagkamrater, ska bo hos första tiden i London. 
Att Kristoffer är exalterad över klubbytet är årets underdrift.      

                                                                                                                 
– Jag körde lite i gymmet i dag och där var Fabregas. Han hälsade med en vinkning på avstånd. Att träna i samma rum som… Cesc liksom. Det är sjukt, berättar en uppspelt 16-åring på bred östgötska.

”Norrköping gjorde inte mycket för att behålla mig”

 
Sannsagan tog sin början i november förra året. Agenten Per Jonsson – som också har Sebastian Larsson som sin klient – ringde upp Arsenal och berättade att han hade två unga spelare som han trodde att ”Gunners” kunde vara intresserade av. Kristoffer Olsson och Robert Mirosavic.

– Liam Brady (gammal storspelare och chefsscout i Arsenal) sa som vanligt att han inte tycker svenska spelare håller måttet men gav det ändå en chans. De fastnade lite extra för Kristoffer, säger Per Jonsson till FotbollDirekt.se.

Kristoffer fick komma över ytterligare en gång och även följa med på en turnering i Italien där han imponerade stort.
– Efter varje gång har de sagt att de varit grymt imponerade. Arsenal har verkligen visat från start att de vill ha mig, säger Kristoffer.

Fanns det någonsin några tveksamheter gällande att bli utlandsproffs såhär tidigt?

 
– Jag tror säkert IFK blev lite besvikna men om jag ska vara ärlig så gjorde de inte jättemycket för att jag skulle vara kvar, säger han.

– Arsenal gillade verkligen vad de såg och de ville satsa på mig, det kände jag direkt. IFK ville inte riktigt ge mig chansen, det har jag känt hela tiden. Jag tror att jag utvecklas minst lika bra av att spela med ett ungdomslag här som att träna med a-laget i Norrköping.

Hade du resonerat annorlunda om Norrköping verkligen hade visat att de ville satsa på dig?

– Jag hade ju funderat mer om de hade sagt att ”vi lyfter upp dig i a-truppen och nu konkurrerar du om en plats i truppen”. Men jag tror ändå att jag hade tagit chansen. Ända sedan första gången jag provspelade med Arsenal har jag tänkt att om de vill ha mig så drar jag.

Varför ville de inte satsa på dig tror du?


– De tyckte inte att jag var tillräckligt bra. Jag fick spela en halvtimme i en träningsmatch mot Degerfors inför säsongen. Stefan Hellberg kom fram efteråt och sa att jag var bäst på plan. Då tänkte jag att jag säkert skulle få fler chansen men jag fick bara träna några gånger med a-laget och sen var det inget mer med det.

Att Kristoffer har fotbollen i blodet råder det inga tvivel om. Att han skulle ha fått det av pappa Mats är högst sannolikt. Mats ”Bajen” Olsson var en av landets mest lovande spelare i sin årskull och spelade i juniorlandslaget med bland annat Anders Limpar och Roland Nilsson. Mats karriär blev inte lika glamorös utan spelade under större delen av sin karriär i Norrköpingsklubbarna Sylvia och Sleipner. Han har även tränat nämnda klubbar och tränar numera Norrköpings U17-lag där Kristoffer ingick 2009-2010.

– Han har betytt oerhört mycket, det var nästan han som gjorde att jag började spela fotboll. Han var med i Sleipner och jag åkte med på nästan alla deras matcher Sverige runt. Jag kunde åka till Malmö tur och retur sex timmar för att se en match och sen gå till skolan dagen efter. Jag kunde det mesta om alla lagen, säger Kristoffer och tillägger:

– Pappa och mamma har den största delen i att jag är där jag är nu. De har alltid stöttat mig på ett positivt sätt.

Vem är din förebild på planen?


– Fabregas, helt klart. Det vore synd om han drar till Barcelona nu, men det känns inte så.

Och favoritlag?


– Det här kanske jag inte borde säga men… Manchester United har det alltid varit. Men det har väl blivit mer och mer Arsenal allt efter som.

När Kristoffers tidigare tränare i Norrköping, Stefan Hellberg, beskriver hans styrkor betonar han den funktionella tekniken och spelförståelsen.

– Det kan jag hålla med om. Förstatouchen är väl det som är extra bra men även passningsspelet. De säger att jag är en ”Arsenalspelare”, lite som Fabregas och Nasri. Visst har jag bra teknik, men ju högre upp man kommer så spelar det mindre roll, för där har alla extremt bra teknik. Det gäller att vara smart och skaffa sig tid med bollen, det är det som skiljer spelare åt, säger Kristoffer.

”Arsenals U16 hade spöat IFK:s U19”


Kristoffer kom till Norrköping från moderklubben Sleipner när han var 11 år. Ett viktigt steg i den unga talangens fotbollsliv.
– I Sleipner var jag rätt överlägsen, där var jag den ”stora talangen”. När jag kom till IFK var jag ungefär i mitten. Men under första året där utvecklades jag till att bli bland de fyra-fem bästa. Vi var några stycken som är väldigt lovande fortfarande och det har gjort att man hela tiden har blivit sporrad till att vara den bästa.

Hur är kvalitén i Arsenals ungdomslag jämfört med Norrköpings?

– Den är grymt hög här. Alla är toppspelare i sina länder och det är en oerhörd skillnad. Arsenals U16-lag hade spöat IFK:s U19-lag. Bland 95:orna här finns det fyra-fem stycken som är engelska landslagsspelare. Sen är det två från Barcelona, några tyskar, några holländare och så vidare. Alla håller toppklass.

Du har skrivit på ett fyraårskontrakt. Hur ser planen för de kommande fyra åren ut? Och du får inte svara ”en dag i taget”.

– Det blir förstås vad jag gör det till. Till en början är det att ta en plats i U18-laget inom ett år. Sen vill jag bli den bästa där och komma upp till reserverna inom två år. Sen vill jag spela på seniornivå, om jag inte platsar i Arsenal kanske jag kan lånas ut till en annan engelsk klubb eller något.

– I pojklandslaget har Magnus Wikman (förbundskapten) sagt att han ser mig som en av tongivande spelarna, så det är det jag satsar på att vara.

Kopplingen till Sebastian Larsson är förstås svår att undvika och Kristoffer tycker att det är kul med jämförelsen.

– ”Seb” ska ringa upp mig nu i veckan och ge mig lite råd. De jag pratat med här har alla sagt att de gillade honom väldigt mycket när han var här. De säger att jag är en större talang än han var när han var 16. Men Seb gav allt hela tiden. Han var först ut på träningen och sist in. Det är därför han har lyckats.

– Arsenal känns som en familj. Det är inga divalater någonstans. Det passar mig och jag ska verkligen göra allt för att lyckas här.

Röster om Kristoffer Olsson:

”Han har ju en fantastisk speluppfattning och en oerhörd teknik. Det är säkert det Arsenal har fastnat för. När man ser honom spela tänker man ”wow” och blir glad. Han hittar lösningar som få spelare ser, det behöver inte vara de svåra lösningarna, men de är oftast geniala”.
Stefan Hellberg, assisterande tränare i IFK Norrköping

”Jag har ändå sett ungdomslandslagen under många, många år och jag kan knappt komma på någon som är en bättre passningsspelare än honom om jag tänker 10-15 år tillbaka. Det är sånt Arsenal fastnar för, det var samma sak med Sebastian Larsson.”
Agenten Per Jonsson

”Utmaningen ligger i att han lär sig att göra sina fantastiska saker ännu högre upp i plan, det är alltid svårare. Det är väldigt få förunnat att få spela med Arsenals a-lag, men chansen för honom att bli en spelare på hög nivå är oerhört stor.
Stefan Hellberg igen

Kristoffer Olsson står utan kontrakt med IFK Norröping men Arsenal måste ändå betala så kallat utbildningsbidrag. Enligt Fifas tariffer ska en övergång mellan de här bägge klubbarna kosta 75 000 euro per utbildningsår, alltså 300 000 euro totalt (omkring 2,8 miljoner kronor) för de fyra utbildningsåren mellan 12 och 16 år.

Det kan också bli en annan summa om klubbarna emellan är överens. Helt lottlösa blir alltså ej IFK även om de kanske hellre behållit Kristoffer.

fotbolldirekt.se