Han ordnade ledningsmål åt IFK mindre än en minut efter sitt inhopp och första gången han rörde bollen. Ändå blev 19-åriga Christoffer Nyman inte hjälte i det heta östgötaderbyt mellan IFK Norrköping och Åtvidaberg inför rekordpubliken 15.715 åskådare på Nya Parken i Norrköping. Åtvidabergs inhoppare Mattias Mete ordnade nämligen ett osannolikt slut genom att kvittera till 2-2 mot IFK Norrköping.

– Det gäller att ta chansen när man får den och det gjorde jag den här gången, jublar Mattias Mete efter att ha fått in sitt skott ur en närmast död vinkel via en hemmaspelare.

Den 24-årige Mete värvades från Västerås inför den här säsongen och har mestadels fått sitta på bänken. Men i fjärde inhoppet kom första målet. Anfallaren hade bara varit inne på planen i drygt fyra minuter innan han kvitterade ett par minuter före ordinarie tids slut.

– Extra roligt med tanke på all publik och den härliga stämningen. Det var underbart att spela, ler Mete efter sin succé.

I den 79:e minuten valde IFK Norrköping att byta ut storspelande Astrit Ajdarevic, som hade problem med krampkänningar och satt in Christoffer Nyman. Straxt senare trodde nog storpubliken att IFK:s Christoffer Nyman avgjort det första östgötaderbyt på 30 år. Han prickade in 2-1 via stolpen i den 80:e minuten – endast 51 sekunder efter sitt inhopp.

Det var annars ett sargat IFK Norrköping som kom till spel i derbyt. Efter hela elva insläppta mål på de två senaste matcherna var det förstås viss oro i hemmalägret. Tränaren Janne Andersson hade stuvat om i laget och satt in fem nya spelare bl a 21-åriga målvakten David Nilsson som fick göra allsvensk debut. Inte blev det sedan bättre av att gästerna tog ledningen genom Viktor Prodell redan i tolfte minuten. Inte vad ett redan dåligt självförtroende behövde, men hemmaspelarna tog sig därefter sakta in i matchen och fick även till en, i det läget, oväntad kvittering. Kvitteringen kom sedan Mathias Florén lyft in bollen till Ajdarevic, som elegant tog ned bollen på foten i straffområdet. Han vände sedan bort Daniel Hallingström och placerade in bollen i hörnet bakom Gustav Jansson – med högerfoten.

– De trodde jag skulle skjuta med vänster men min höger funkar också, konstaterade Ajdarevic med en blomsterbukett i näven som bevis på att han var bäste hemmaspelare.

Andra halvleken blev sedan  en enda lång dominans av hemmalaget. Till slut kom också utdelningen på alla chanser. Christoffer Nyman hade varit på planen mindre än en halv minut när han förvaltade Christopher Telos låga inspel på bästa sätt. Trots 2-1-målet i 83:e minuten kunde inte IFK hålla undan till seger.

Från ingenstans kom Mattias Metes kvittering två minuter före full tid. Mittbacken Morten Skjönsberg fick inte bort bollen och målvakten David Nilsson kom snett till situationen, något som Mete tog vara på och skickade in bollen från dålig vinkel. David Wiklander försökte slå undan, men lyckades inte.

I IFK var framför allt Astrit Ajdarevic på ett strålande spelhumör. Efter sitt läckra sologenombrott till 1-1 i den första halvleken bjöd han på stor show.

– Vi var solklart bättre än Åtvidaberg i den andra halvleken och det är riktigt surt att vi inte kunde vinna. Efter två tunga förluster och elva insläppta mål är jag väldigt nöjd över killarnas attityd den här gången, säger IFK-tränaren Jan Andersson.

När lagen möttes senaste i allsvenskan, 1982, vann Norrköping med 2-0 och har oftast varit storebror. I de inbördes mötena i superettan under 2000-talet tog IFK sju segrar av tolv möjliga och fyra kryss.

– Det där är något vi ofta påminns om, men jag tycker att vi står upp bra. Det är starkt att få med sig en poäng härifrån och på hemmaplan kan vi slå IFK precis som alla andra motståndare, menar ÅFF-tränaren Andreas Thomsson.

IFK Norrköping hade bytt ut hela fem spelare från helgens möte mot AIK (2-5) – men det räckte inte till vinst ändå. Däremot har formstarka Åtvidaberg numera fyra raka omgångar utan förlust .

Förutom Ajdarevic i IFK Norrköping så svarade även Lars Gerson, Andreas Johansson och Bobbie Friberg da Cruz för extra bra insatser. I Åtvidaberg gick priset till bästa spelare till ”gamlingen” Kristian Bergström, som fortfarande håller hög imponerande klass!

Nu väntar närmast litet extra ledighet för spelarna, nästa match för IFK spelas i Mjällby och då ej förrän 30 juni!

IFK Norrköpings Supporterklubb/Roger Jansson

Matchfakta:

IFK Norrköping-Åtvidaberg 2-2 (1-1)

Mål; 0-1 Viktor Prodell (12), 1-1 Astrit Ajdarevic (26), 2-1 Christoffer Nyman (80), 2-2 Mattias Mete (88).

Varning, IFK Norrköping: Mathias Florén.

Domare: Stefan Johannesson, Stockstund.

Publik: 15 715.

IFK Norrköping: (4-4-2): David Nilsson – Bobbie Friberg da Cruz, Morten Skjönsberg, David Wiklander, Mathias Florén – Christopher Telo (Modou Barrow 90), Andreas Johansson, Astrit Ajdarevic (Christpher Nyman 80), Lars Christian Krogh Gerson – Imad Khalili (Martin Smedberg Dalence 83), Gunnar Heidar Thorvaldsson.

Åtvidaberg (4-4-2): Gustav Jansson – Allan Olesen, Alberis da Silva, Daniel Hallingström, Jesper Arvidsson – Petrit Zhubi (Oscar Möller 60), Amir Suljic (Mattias Mete 84), Bruno Marinho, Kristian Bergström – Viktor Prodell, Magnus Eriksson.