IFK Norrköping har med mycket stor sannolikhet krigat till sig ett nytt allsvenskt kontrakt efter seger med 2-1 hemma på Nya Parken mot topplaget Elfsborg.

– Det var ett gediget arbete i dag utan att vi gör någon riktigt bra fotbollsmatch, säger Norrköpings tränare Janne Andersson till Canal Plus.

IFK Norrköping ser nu ut att placera sig ovanför alla streck på den nedre halvan av den allsvenska tabellen. Redan inför matchen mot Elfsborg hemma på Nya Parken stod det klart att Norrköpingskamraterna som sämst skulle sluta på kvalplats, eftersom Trelleborg tidigare under dagen förlorat sin match mot Mjällby.

De tre poängen mot Elfsborg innebar dessutom att IFK Norrköping distanserade Syrianska på kvalplatsen med sex poäng. Därmed måste Södertäljelaget vinna båda sina avslutande matcher mot Malmö borta och Gais hemma. Detta samtidigt som Norrköping förlorar mot IFK Göteborg, för att ha en chans att ta sig ikapp.

IFK Norrköpings tränare Janne Andersson vill dock inte ta ut något kontrakt i förskott.

– Som tränare utgår man alltid ifrån att det ska gå ut helvete, skojade en nöjd Andersson till Canal Plus efter matchen.

Söndagens match kom till stora delar att domineras av Elfsborg, som jagade andraplatsen i den allsvenska tabellen. Det såg tungt ut i början på matchen när topplaget från Borås hade mycket boll och grepp om spelet. Utan att för den skull skapa några jätteheta lägen. Christopher Telos fullträff kom därför inte helt logiskt – men inte desto mindre välbehövligt för IFK:s del. Gunnar Heidar Thorvaldsson hittade ut med bollen till Telo på högerkanten. Han vandrade inåt och skruvade från distans bollen mot bortre krysset. Precis som det vackra målet mot Syrianska i superettan ifjol satt den perfekt i nätet för 1-0.

– Ja, det var ganska exakt likadant faktiskt. Det sitter väl någonstans i bakhuvudet att jag ska göra så. Det brukar vara en lucka där, sa Telo om sitt vackra mål.

Endast fyra minuter senare styrde Gunnar Heidar Thorvaldsson in 2-0 efter matchens vackraste anfall där Martin Smedberg-Dalence till slut hittade in med ett perfekt inspel. Trots stort underläge i spel kunde IFK gå till halvtidsvilan med en 2 – 0 ledning till publikens stora förtjusning. En publik som för övrigt uppgick till  8.145 personer.

I andra halvlek kunde Elfsborgs duktiga Stefan Ishizaki reducerade med hjälp av ett Norrköpingsben 13 minuter in på andra halvlek, men närmare än så kom inte de före detta guldaspiranterna.

Men IFK redde ut Elfsborgs press. Publiken stod upp och hyllade laget på slutet och spelarna firade som om de vunnit serien när domaren Martin Strömbergsson blåste för full tid.

– Vi är bättre än Norrköping över 90 minuter sett till spelet och antalet chanser, säger Elfsborgs tränare Magnus Haglund till Canal Plus efter matchen.

Haglund menar att lagets uppladdning störts av att både Anders Svensson och Oscar Hiljemark drabbats av magsjuka inför matchen. Trots det spelade duon en halvlek var.

–  Det var nästan som att spela med en man mindre i perioder, förklarar Haglund apropå framför allt Hiljemarks svaga fysik på grund av sjukdomen.

Den före detta Hammarbytränaren och Canal Plus expertkommentator Tony Gustavsson var mer imponerad av Norrköpingssegern.

– Vilken kämpainsats, vilken attityd, det är en imponerande trepoängare, konstaterar Gustavsson.

IFK-tränaren Janne Andersson plockade knappast fram superlativen efter segern men lär sannolikt somna gott i natt.

– Det var ett gediget arbete i dag utan att vi gör någon riktigt bra fotbollsmatch, säger han. Det här var en oerhört tung och viktig seger för oss. Ett jättesteg i rätt riktning. Vi är inte klara, men på god väg, sa Janne om utgångsläget inför avslutningsmatchen borta mo IFK Göteborg.

IFK-backarna Mathias Florén och Anders Wikström besegrade sina gamla lagkompisar i Elfsborg.

–  Visst var det skönt. Men än är inget klart. Det är så farligt att prata om sånt, sa lagkaptenen Florén efter matchen. Vi har inte fått hjälp av något lag hittills. Jag räknar inte med det nu heller. Vi har i alla fall grejat att slippa direktnedflyttningen och tagit 34 poäng. Det är jäkligt bra, tyckte Florén när han snackat runt med sina gamla kompisar efter den viktiga segern

Redan på måndag kan det bli klart för IFK Norrköping om Syrianska tappar poäng mot Malmö FF.

– Vi samlas några i laget och ser matchen. Man törs inte hoppas för mycket än. Men det var riktigt viktiga poäng vi tog i alla fall, sa Christopher Telo om segern som kan bli nästan guld värd till slut.

Spänningen i den allsvenska bottenstriden fortsätter alltså, men nu är IFK Norrköping närmare än någonsin att spela allsvensk fotboll även nästa säsong!

IFK Norrköpings Supporterklubb/Roger Jansson

Matchfakta;

IFK Norrköping – Elfsborg  2 – 1 (2 – 0)

Målen; 1-0 Christopher Telo (32), 2-0 Gunnar Heidar Thorvaldsson (36), 2-1 Stefan Ishizaki (58).

Varningar, IFK Norrköping: Gunnar Heidar Thorvaldsson.

Varningar, Elfsborg: Niklas Hult, Anders Svensson, Johan Karlsson.

Domare: Martin Strömbergsson, Gävle.

Publik: 8 145.

IFK Norrköping (4-4-2): Niklas Westberg – Bobbie Friberg da Cruz, Anders Wikström, David Wiklander, Mathias Florén – Martin Smedberg-Dalence, Astrit Ajdarevic, Petru Racu (Marcus Falk-Olander 86), Christoffer Telo (James Frempong 82) – Gunnar Heidar Thorvaldsson (Imad Khalili 78), Shpetim Hasani.

Elfsborg (4-5-1): Jesper Christiansen – Andreas Klarström, Daniel Mobaeck, Andreas Augustsson, Johan Karlsson – Johan Larsson (Lasse Nilsson 56), Martin Ericsson, Stefan Ishizaki, Oscar Hiljemark (Anders Svensson 46), Niklas Hult – David Elm.