Kung i fjol – petad i år. En misslyckad comeback i startelvan i våras men tillbaka som matchhjälte när det behövdes som mest. Niklas Westbergs stormatch ger IFK Norrköping nytt allsvenskt hopp. – Fantastiskt att höra publiken ropa ens namn igen, säger 32-åringen om 2-1-segern mot Djurgården. Elva insläppta mål på tre matcher och Janne Andersson agerade. I sexpoängsmatchen mot Djurgården petades Abbas Hassan till förmån för Niklas Westberg i målet. Något som hans skulle gjort ännu tidigare! Då hade det nog blivit poäng i Halmstad också! IFK Norrköpings andra matchhjälte var Gunnar Thorvaldsson, som snyggt fixade båda målen för IFK!

Målvakten Niklas Westberg var omutlig i den anstormning IFK Norrköping utsattes för i den andra halvleken.

–   Jag kan inte säga att det var väntat att jag skulle få spela, men Janne kände att han ville ändra något, då är det enklare att byta målvakt än hela laget. Det gäller att vara redo när chansen kommer.

Redo är ett understatement i det här fallet. Niklas Westberg gjorde mer än vad man kan begära – i synnerhet eftersom det tidigare mest handlat om reservlagsfotboll den här säsongen. Igår kastades han in i ödesmatch som inte blev enklare av att ”Peking” tvingades att spela med tio man halva matchen.

–    För mig har det aldrig handlat om att lägga mig ned och ge upp. Det är inte min stil och komma till träningen och gnälla. Jag kör på och stöttar laget.

Men kunde ändringen kommit tidigare?

–  Det har jag ingen åsikt om men det var fantastiskt kul att höra publiken skrika ens namn igen. Det var en fantastisk match att spela.

Det var bara Djurgårdens Christer Youssef som lyckades att överlista Westberg. I övrigt parerade IFK-keepern frilägen, nickar och var säkerheten själv på inlägg och hörnor.

–    Det är lättare att ha mycket att göra, då håller man fokus.

IFK-tränaren Janne Andersson stängde sista träningen innan matchen. När laguppställningen släpptes en timme innan avspark var Niklas Westberg den stora överraskningen.

–  Abbas (Hassan) är ingen syndabock men när vi har en bra målvakt som står och knackar på dörren var det ett läge, säger Andersson och hyllade sin målvakt:

– Han gör en fantastisk match, det är alltid roligt när det går bra för lojala spelare.

En dålig fotbollsmatch – men vilken underhållning! Ni som inte såg IFK Norrköping-Djurgården i torsdags får skylla er själva. Det här var en match som hade allt – utom skönspel. Inledningen var magnifik från IFK:s sida. 1-0 och 2-0 innan klockan passerat elva minuter, båda målen elegant inprickade av islänningen Gunnar Heidar Thorvaldsson som därmed är uppe i sju fullträffar. Men IFK-försvaret har varit, och var även i går, darrigt. Och bara sex minuter efter IFK:s 2-0-mål kunde Christer Youssef stänka in en reducering. Minuten senare var man beredd notera 2-2 från samme man, men bollen smet tätt utanför Niklas Westbergs stolpe.

Fram till 41:a minuten var det här en ganska öppen och händelserik match. Då visade Bobbie Friberg Da Cruz återigen dåligt humör och bjöd på två vansinniga ingripanden som renderade honom dubbla varningar och då även ett rött kort. Samma sak hände för några veckor sedan hemma mot AIK. Nu lyckades Bobbie få sina gula kort inom loppet av två minuter och 40 sekunder. Jag noterade i mitt block – det här reder aldrig IFK ut. Och då fan i mig är det Bobbies fel. Hans humör och sena tacklingar håller på att stjälpa en hel förening, även att jag, liksom många andra, undrade hur han kunde få den andra varningen. Domaren Michael Lerjéus tänkte inte blåsa för mer än en frispark först, men uppmärksammades av andra i domarteamet. När sedan Djurgårdens Joona Toivio bjöd på en riktigt ful spark vågade dock inte Lerjéus plocka fram det röda kortet då djurgårdaren hade en varning från första halvlek.

Nu slapp Bobbie i alla fall stå där med skammen, i stället hoppas jag att han kramade om alla IFK-arna som var ute på planen och hjältemässigt lyckades vinna och greja tre poäng trots bara tio man, poäng som garanterat blir värdefulla framöver om IFK vill överleva mer än ett år i allsvenskan. Janne Andersson, IFK-tränaren, tyckte vi tog till för stora ord när vi kallade mötet mellan IFK-DIF en ödesmatch, men nog var det här en match som nästan betydde liv och död. Ja, det kändes faktiskt så både ute på planen och på läktarna.
Efter tre raka förluster och elva insläppta mål visade IFK i går upp ett hjärta som måste fått alla gamla IFK-are på ”gnällbänken” att bara mysa. Hjältarna var många den här kvällen, men naturligtvis måste målvakten Niklas Westberg framhållas som nummer ett. Fjolårets store IFK-hjälte har fått stå tillbaka för Abbas Hassan tidigare under säsongen men i går visade han kvalitéer som vi minns från superettan i fjol. Framförallt gillade jag Niklas arbete ute i straffområdet, han lyckades knipa eller boxa bort varenda boll. Att han dessutom svarade för ett par räddningar av världsklass på mållinjen höjer bara betyget.

Uteförsvaret var annars lite rörigt. David Wiklander förtjänar dock ett stort plus för sitt inhopp som mittback. Nu räknar jag med att Anders Whass är tillbaka igen mot Mjällby om två och en halv vecka. För då är Bobbie Friberg da Cruz avstängd. Måste också ge Janne ”cred” för att han valde att byta ut Christopher Telo mot Marcus Falk-Olander i paus. Marcus är ett extremt duktig försvarsspelare och gjorde ett kanonjobb de sista 45 minuterna. Om Astrit Ajdarevic kan man tycka mycket, i går slet han dock oerhört under de 87 minuterna han spelade – men varför sparka undan en vattenflaska när han lämnat planen? Sedan får vi inte glömma de två maratonlöparna på topp, Gunnar Heidar Thorvaldsson och Sphetim Hasani, som oftast slet i ensamhet mot Djurgårdens försvar. För efter utvisningen fanns det knappast något IFK-spel längre, i stället handlade det bara om att försvara en ledning.

Ett spännande inhopp gjorde också nyförvärvet James Frempong. James fick en halvtimma och imponerade med sin snabbhet och företagsamhet. Med ett par veckors träning kan han bli en joker mot Mjällby 10 september.

Med 1-0 i sjätte minuten.2-0 i elfte.Gunnar Thorvaldssons dubbla fullträffar i matchens inledning bäddade för IFK-segern.- Otroligt skönt, säger tvåmålsskytten efter matchen. Han missade matchen i Kalmar på grund av en lårskada, men i går var IFK:s isländske skyttekung tillbaka i startelvan – och det med besked. Gunnar Thorvaldsson slog till två gånger inom loppet av fem minuter. Först snappade han upp en svag rensning från Djurgårdsbacken Jani Lyyski och placerade behärskat dit 1-0.
Sedan förvaltade han Martin Smedberg Dalences hörna på bästa tänkbara sätt.

– Det första var en gåva från deras back. Jag visste att han inte skulle rensa så långt så jag tog hand om bollen och placerade bara in den. Det andra målet var en variant där jag ska täcka bortre ytan. Som tur var så fick jag bollen där och kunde bara skjuta in den, säger Gunnar.

Bobbie Friberg da Cruz facit: 60 minuter och fyra gula kort. Igår kunde en ny utvisning kostat IFK Norrköping viktiga poäng.

–    Det är inte bra, konstaterar Janne Andersson.

Mot AIK lyckades Bobbie Friberg da Cruz med konststycket att dra på sig två gula kort på 18 minuter. Igår tog det 42 minuter innan han fick lomma av Nya Parken. Mittbacken kom sent och onödigt klumpigt in i en närkamp med Christer Youssef. Hemmapubliken drog efter andan och insåg att IFK riskerade att få försvara sin ledning med en man mindre.

Så blev det också. Den assisterande domaren påkallade Michael Lerjéus uppmärksamhet och ”Pekings” uppförsbacke var ett faktum.

– Det är absolut inte bra av Bobbie att gå in i situationen som han gör när han har en varning, säger Janne Andersson.

Fotbollsexperten Pelle Blohm var tuffare i sin kritik mot IFK-försvararen.

–    Är han inte skadad är han avstängd, IFK kanske skulle må bra av att hitta en till försvarare. Bobbie levde farligt ett par gånger innan utvisningen, säger han till Folkbladet efter matchen.

En matchvärmning med laget.Inhoppare i ett lag med en man utvisad.Sett till förutsättningarna gjorde James Frempong en klart godkänd debut. Historien om hans segdragna övergång från Gefle IF till IFK Norrköping kan de flesta vid det här laget. Spelklar blev han, och uttagen till matchen mot Djurgården. Efter 70 minuters bänkvärmande och uppvärmande fick James Frempong göra entré på Gunnar Heidar Thorvaldssons bekostnad.

– Jag hann inte tänka så mycket. Jag skulle bara utmana när jag fick boll högt upp och försöka komma rätt i försvarsspelet, förklarade James Frempong.

Han fick komma in på vänsterkanten i det decimerade IFK-laget. IFK hade fram till dess i andra halvlek varit enormt tillbakatryckt. Man fick i det närmaste bara känna på bollen när det var dags att rensa framför fötterna på anstormande djurgårdare. James Frempong kändes helt rätt i det läget med det han kom in med. Han presenterade sig direkt. Snodde bollen på egen planhalva och satte full fart på kanten. In i motståndarnas straffområde och fick sånär till ett skott mot mål, men täcktes bort till hörna. Han slog ett par hörnor själv och skapade ett par. Det blev en tunnel, men mest defensivt jobb på egen planhalva. Men, hans insats såg till att förstöra Djurgårdens kantspel.

– Det var lite av det jag ville bidra med, menade han själv anspråkslöst.

Uppladdningen har väl inte varit klockren med segdragen övergång och endast matchvärmningen på torsdagsförmiddagen inför denna match.

– Jag kom hit i går först och det var lite ovant, nytt lag och allt. Men jag visste vad jag ville bidra med. Fantastiskt skönt att få med sig tre poäng. En grym laginsats. Jag såg matchen mot Kalmar på tv, skillnaden nu var att alla krigade för varandra ända tills domaren blåste av, tyckte Frempong.

Nu väntar ett landslagsuppehåll. Perfekt tid för nyförvärvet att hinna träna ikapp och läsa in sig mer på hur han och IFK ska spela för att reda ut allt i bottenstriden.

För nu tar allsvenskan semester på grund av EM-kvalmatcherna mot Ungern och San Marino. Och samtidigt kan IFK ladda om batterierna inför ännu en ödesmatch, förlåt ”sexpoängsmatch”!

folkbladet.se

Matchfakta;

IFK Norrköping – Djurgården  2 – 1 (2 -1)

Mål; 1-0 Gunnar Heidar Thorvaldsson (6), 2-0 Gunnar Heidar Thorvaldsson (11), 2-1 Christer Youssef (17).

Utvisning, Norrköping: Bobbie Friberg da Cruz (42).

Varningar, Norrköping: Mathias Florén, Marcus Falk-Olander. Djurgården: Joona Toivio, Daniel Sjölund.

Domare: Michael Lerjéus, Skövde.

Publik: 8 135.

Norrköping (4-4-2): Niklas Westberg – David Wiklander, Bobbie Friberg da Cruz, Anders Wikström, Mathias Florén – Martin Smedberg Dalence, Petru Racu, Astrit Ajdarevic (Joonas Tamm 87), Christopher Telo (Marcus Falk-Olander 45) – Gunnar Heidar Thorvaldsson (James Frempong 71), Shpetim Hasani.

Djurgården (4-4-2): Pa Dembo Touray – Kebba Ceesay, Joona Toivio, Jani Lyyski, Peter Nymann – Philip Hellquist (Joel Riddez 65), Kasper Hämäläinen, Daniel Sjölund, Sebastian Rajalakso – Mattias Jonson (Johan Oremo 61), Christer Youssef (Kennedy Igboananike 76).