IFK Norrköping kom till matchen i Borås med vind i seglen efter att ha besegrat två favorittippade lag. Först Helsingborg och nu senast IFK Göteborg, men mot Elfsborg tog det stopp. Det tredje topptippade laget blev för svårt och Norrköpings första förlust i årets allsvenska var ett faktum. Elfsborg var denna gång för starka och vann till slut komfortabelt med 2 – 0.

– Jag tyckte att vi var lite bättre i första halvlek men dom fick göra mål i slutet och det sänker oss lite. Vi försökte sedan i andra halvlek men det räckte inte riktigt. Elfsborg gör det bra, säger  IFK Norrköpings mittfältare Astrit Ajdarevic tll Canal+.

I Elfsborgslägret var det glada miner då laget utan avstängde stjärnan Anders Svensson hade ganska bra koll på matchen.  Lasse Nilsson inledde målskyttet i slutet av första halvlek genom en snygg nick, som var otagbar för IFK:s målvakt Abbas Hassan. Elfsborgs nyförvärv och talang Viktor Claesson stängde sedan matchen med sitt 2-0-mål och gjorde också därmed sitt första allsvenska mål i karriären.

– Jag fick en lite dålig första touch men gick halvt förbi försvararen och slog in den i bortre gaveln. Jag fick det perfekt och den skruvade sig via hans ben in i bortre, säger Viktor Claesson till Canal+ och fortsätter:

– Första halvlek är inte så bra, vi vågar inte ta bollen och många gömmer sig. När vi gör ett noll så slappnar vi av lite och det kändes kontrollerat i andra halvlek. Men det ser bättre och bättre ut för varje match.

Den tredje raka segern kom alltså aldrig för IFK Norrköping och Astrit Ajdarevic var ärlig efteråt. Han tar inte med sig något till nästa match i allsvenskan.

– Inte ett skit. Vi skapade ingenting. Det var ingenting man säger wow för, konstaterade han krasst.

IFK Norrköping ställde exakt samma elva på benen som senast mot IFK Göteborg på Gamla Ullevi. Elfsborg däremot är skadedrabbat. Och Anders Svensson saknades exempelvis efter det röda kortet senast. Vad gör man när mannen som brukar bära det gulsvarta laget och styra spelet, plötsligt saknas? Jo, man sätter sin tillit till två ynglingar vid namn Oscar Hiljemark och Marcus Rohdén på det inre mittfältet. 19-årige Hiljemark är ju redan i viss mån rutinerad, men 20-årige Rohdén däremot gjorde allsvensk debut. Hur det gick? Jo med beröm godkänt Inte minst som de hade Norrköpings Bochum-förvärv Andreas Johansson att tampas emot, en kanske underskattad men oerhört nyttig stöttepelare i IFK.

Det var annars Martin Smedberg-Dalence det mesta handlade om i anfallsväg för IFK Norrköping. Högermittfältaren hittade flera gånger in med perfekt slagna inlägg till sina medspelare i boxen som saknade den sista skärpan i avsluten. Som när Wiklander styrde nicken utanför i den 69 minuten eller när inhoppande Nyman inte nådde enda fram i den 85.

– Efter att vi fått den tveksamma straffen mot IFK Göteborg i måndags blev det krigsrubriker. Ikväll gjorde faktiskt vi ett mål som borde ha godkänts, men vinkades av för offside. Nu får vi se hur stora rubrikerna blir när det drabbar IFK Norrköping, sa IFK-tränaren Janne Andersson på presskonferensen.

Han tänkte på Astrit Ajdarevic fullträff i 39:e minuten. Han såg ut att vara på rätt sida hemmaförsvaret, men den assisterande domaren vinkade för offside. Han väntade länge innan han höjde sin flagga.

– Ett jättemisstag av honom. Det var ingen offside, jag har sett reprisbilderna och är lika säker även efter det. Vad kan jag göra? Domaren tog beslutet och efter det är situationen passerad. Jag kan inte springa och klaga hela tiden. Nu ser vi framåt mot nästa match, sade Astrit.

IFK-tränaren Janne Andersson fick se en annorlunda match jämfört med den i Göteborg. Då var IFK Norrköping inte bra men vann ändå. Mot Elfsborg var det bättre men gav ändå inga poäng.

Jag upplever att det är en jämn match hela tiden. Vi kände att vi hade bra självförtroende när vi kom hit och mötte ett lite sargat Elfsborg, så vi hade en rejäl chans. Men att få första målet i en sån här match blir viktigt, deras mål kommer väldigt opsykologiskt för oss, säger Janne Andersson.

Som kan se tillbaka på den tuffa allsvenska inledningen på ett positivt sätt – trots gårdagens förlust.

Om man ska se de här tre första matcherna som en helhet så är vi mer stabila och gedigna än förra året säger Janne.

Nu väntar närmast hemmamatch för IFK på måndag mot nykomlingarna GIF Sundsvall, som i dag slog Syrianska med hela 4 – 0!