Topplaget GAIS var favoriter hemma i Göteborg mot IFK Norrköping. Inte minst efter den klara bortasegern mot Elfsborg i förra omgången. GAIS tog också ledningen i matchen mot IFK, men ett kämpastarkt bortalag gav aldrig upp. De kom igen på ett imponerande sätt och dominerade sedan andra halvleken. Det slutade med att de vände matchen till seger med 2 -1. Shpetim Hasani gjorde båda målen och anfallskollegan Gunnar Thorvaldsson serverade båda passningarna. Målvakten Niklas Westberg gjorde en ny bra match och sedan han kom tillbaka så har IFK spelat tre raka matcher utan förlust!

IFK Norrköping bytte för en tid sedan spelsystem från 4-3-3 till 4-4-2. Det fick fart på gamle skyttekungen Gunnar Heidar Thorvaldsson. Islänningen låg bakom vändningen mot GAIS. Han gjorde en toppinsats från start till slut och han fick även med sig anfallskollegan Shpetim Hasani i målform. Hasani har nu gjort sex mål och Thorvaldsson sju mål i årets allsvenska. Mer lär det bli! Därmed var också första bortasegern sedan i april ett faktum.

Gais ledning med 1-0 förvandlades till Norrköpingsseger med 2-1. Gunnar Heidar Thorvaldsson spelade fram Sphetim Hasani till båda målen.

–  Två assist och ett stolpskott. Det är okej, säger islänningen och ler.

–  Jätteskönt att vi spelar 4-4-2 igen. Det blir ett helt annat anfallsspel, säger Gunnar Heidar Thorvaldsson.

– Vi fick inte tillräcklig utdelning på vårt kantspel i 4-3-3. Gunnar blev för isolerad i mitten, säger Janne Andersson.

– Det var inte kul, alltså. Jag hade en mittback i ryggen och en i magen hela tiden, säger Thorvaldsson.

Nu utvecklar han ett givande samarbete med Sphetim Hasani. Islänningen får en annan möjlighet att delta i uppbyggnaden av anfallsspelet när han har ytterligare en central forward att samverka med.

–  Inledningen var annars inte bra från vår sida. Gais var heta och hade självförtroende. Vi var passiva och varken pressade högt eller sjönk lågt, menade Janne Andersson.

Han har själv tidigare utnämnt Wanderson i GAIS till allsvenskans bäste spelare. I första halvlek gjorde IFK-försvaret honom bra. Men i andra halvlek såg man till att mer på allvar plocka bort Wanderson, genom hjälp av Petru Racu.

– Janne sa åt mig att jag skulle ta bort honom ur matchen. Det var viktigt, för Wanderson blev frustrerad och började skrika på sina kamrater. En komplimang åt mitt arbete, tyckte Petru Racu nöjt.

Efter Gaisdominans i större delen av första halvlek och ett klassmål av Mervan Celik drog Gunnar Heidar Thorvaldsson igång Norrköpings offensiv. Han sköt först ett bågat skott i insidan av stolpen. Sedan vände han bort Gaisbacken Calum Angus och friställde Sphetim Hasani för 1-1 i 33:e minuten.

Efter paus kom det ut ett förändrat Norrköping på Gamla Ullevis gräs. Janne Anderssons lag anföll ohämmat och tryckte tillbaka hemmastarka Gais i 20-25 minuter.

–  Så bra passningsspel och så långa anfall som vi hade då var det längesedan vi hade, säger Norrköpingstränaren.

Till slut kom segermålet. Gunnar Heidar Thorvaldsson chippade fram ett kort inlägg som nickades in av Sphetim Hasani i 75:e minuten. Efter nio försök i rad utan seger tog Norrköping till slut tre poäng på bortaplan. Förra gången var mot Djurgården 24 april.

Gais som slog Elfsborg i Borås tidigare i veckan gick från en stabil start till att falla isär och tappa det mesta.

–   Jag tror inte att jag ska säga vad jag tycker i dag, säger Gais tränare Alexander Axén. Det var rättvist att Norrköping vann. De gjorde två mål och vi ett. Jag har inte mer att säga.

Efter målet lyckades Gais aldrig komma riktigt nära en kvittering och segern för Norrköping gör att laget nu har sex poäng ner till Trelleborg på kvalplats.

– Det är helt bedrövligt, vi har ett passningspel som tjurar, dundrade Gais-tränaren Axén efter matchen och fortsätter:

– Vad sysslar vi med på slutet? Vi kan inte ens slå upp en boll. Jag är väldigt besviken. Det här var pinsamt.

Andra tongångar var det hos IFK Norrköping.

– Det här är ett jäkligt bra steg på vägen. Vi kämpar bra och har marginalerna med oss, säger IFK-tränaren Janne Andersson.

– Vi vågar verkligen spela i andra halvlek och det var riktigt skönt att vinna.

Nu väntar hemmamatch för IFK Norrköping på onsdag mot Gefle. Ännu en viktig match i bottenstriden för båda lagen. Fortsätter IFK med den kämpaglöd som de visat på senaste tiden så kan det bli nya roliga stunder för hemmapubliken!