Syrianska chockade alla när de i den allsvenska  premiären slog IFK Göteborg med 2-1. I matchen efter spelade de oavgjort mot Gefle, men därefter har laget förlorat fem matcher i rad och krismöten har hållits. Ingen trodde då heller att Syrianska skulle ha något att säga till om mot IFK Norrköping i bortamatchen på Nya Parken. Men, då bestämde sig Syrianskas Sharbel Touma för att säga ifrån. Tre mål blev det för anfallaren, efter ytterligare mål av Syrianskas Anders Bååth och en reducering av Norrköpings Shpetim Hasani slutade sedan matchen hela 4-1 till Syrianska.

– Det var skönt, äntligen. Vi gör en grym laginsats. Vi jobbar som ett lag, säger Touma till Canal plus efter matchen.

– Vi viker ned oss, det är inte okej, säger IFK Norrköpings lagkapten Mathias Florén.

Till Nya Parken i Norrköping kom Syrianska med endast en poäng på de sex senaste matcherna och med enbart Örebro bakom sig i tabellen. Då klev den 32-årige lagkaptenen och veteranen Sharbel Touma fram. Han gjorde ingen besviken. Touma sköt bokstavligen den lika överraskande som utomordentligt viktiga trepoängaren till Syrianska. Och det var inga dussinmål. Tre rejäla skott, samtliga med högerfoten.

– Jag vet att jag har ett bra skott, men det har inte stämt riktigt på sistone.

Det var skönt, säger han om bollen som borrade sig in till vänster om en passiv Abbas Hassan redan efter elva minuter. Touma fick lägga bollen till rätta, sikta och pricka in målet som satte matchens kurs. Men det var bara början sedan följde  2 – 0.

– Jag kände att jag fick en bra lucka mellan Astrit (Ajdarevic, Norrköpingsmittfältaren) och en försvarare, så jag smet emellan och så hamnade bollen i nättaket kunde han ha lagt till!

– Det är helt ”Lollos” (Louay Chanko) mål. Han lade upp den perfekt så det var bara att sparka in den på ett eller annat sätt.

Då var matchen sedan länge vunnen för bortalaget Syrianska.

Ändå var det hemmalaget IFK Norrköping som dominerade klart, snudd på fullständigt i första halvlek!

– Det är charmen med fotbollen. Efter 1-0 föll vi och bjöd in dem i matchen och de fick komma till många inlägg och farliga situationer, säger Chanko.

Norrköping radade upp ett pärlband av chanser i jakten på en kvittering före pausen. Men den kom inte. Kvitteringen, alltså.

I omklädningsrummet efter 45 minuter konstaterade tränaren Janne Andersson och hemmaspelarna:

– Det var ologiskt att vi inte kunde göra mål på de chanser vi hade. Det kändes åt helvete, för att tala klarspråk, säger IFK-tränaren Janne Andersson.

– Sett till vår andra halvlek tycker jag att vi gjorde oss förtjänta av tre poäng, säger Syrianskas tränare Özcan Melkemichel.

Frånsett Syrianskas 1 -0 mål så handlade det nästan bara om IFK som tryckte på intensivt och skapade massor med bra lägen innan halvtidsvilan. När inte utdelningen kom så föll IFK tillbaka i den andra halvleken och försvarsspelet var bedrövligt stundtals. Inhoppande Shpetim Hasani nickade in IFK:s mål. Det betydde 1-3 men Syrianskas seger var odiskutabel.

Lagkaptenen Mathias Florén var frän i sin kritik efteråt.

– Vi viker ned oss, det är inte okej, säger han till Canal Plus.

– Vi förlorar mot ett bättre Syrianska idag, vi tillåter inte oss själva att göra en bra match. Det rinner på i andra halvlek som vi sagt att det inte ska få göra.

– Jag är oerhört besviken på hur vi hanterade underläget efter pausen. Vi tappade det mesta. Det var så mycket som var dåligt att det inte är sant, sa Janne Andersson med en suck på presskonferensen.

Baklängesmålen trillade in ett efter ett och målvakten Abbas Hassan fick inte särskilt mycket hjälp av utespelarna. Syrianska kom till farligheter på löpande band och Abbas fick göra några svettiga räddningar. 1-4 är mycket, men förlusten kunde faktiskt ha blivit ännu större. IFK uppträdde som ett pojklag sista halvtimmen

Nu väntar för IFK bottenlaget Örebro SK hemma på Nya Parken på söndag. Kan alltså bli en ny pärs eller…..?

IFK Norrköpings Supporterklubb/Roger Jansson

Matchfakta:

IFK Norrköping – Syrianska FC 1 – 4 (0 – 1)
Målen:
0-1 (11) Sharbel Touma, 0-2 (65) Sharbel Touma, 0-3 (68) Anders Bååth, 1-3(73) Shpetim Hasani, 1-4 (76) Sharbel Touma.
Varningar, IFK: -. Syrianska: -.
Domare: Jonas Eriksson, Sigtuna.
Publik: 6 538.

IFK Norrköpings lag (4-4-2): Abbas Hassan – Nikola Tkalcic (81), Morten Skjönsberg, David Wiklander, Mathias Florén – Martin Smedberg Dalence, Andreas Johansson, Astrit Ajdarevic (71), Imad Khalili – Gunnar Heidar Thorvaldsson, Christoffer Nyman (64).
Avbytare: David Nilsson (mv), Lars Krogh Gerson (71), Marcus Falk Olander, Shpetim Hasani (64), Bobbie Friberg da Cruz (81), Modou Barrow, Isaac Kiese Thelin.

Syrianska FC (4-5-1): Dwayne Miller – Johan Arneng, Alexander Michel, Omar Jawo, Alessandro Silva Perreira – Yussuf Saleh, Anders Bååth, Matthew Mbuta (Admir Aganovic 59), Louay Chanko, Sharbel Touma (Lawal Adebowale Ismail 90)- Dinko Felic.