Strömvallen i Gävle är inte direkt någon drömarena för de allsvenska lagen. Det gäller också IFK Norrköping, som inte vunnit  där på lång tid. Men på söndagen lossnade det rejält för IFK i Gävle och det blev efter övertygande spel främst i första halvlek en klar seger med 2 – 0!  IFK Norrköping lade grunden till den viktiga segern med två vackra mål före halvtidsvilan.  Unge Christoffer Nyman (på bilden) gjorde första målet, efter vackert förspel av Abbas Hassan(!) och Astrit Ajdarevic. Martin Smedberg-Dalence fyllde sedan på målskörden när han resolut tryckte in bollen efter ett fint inspel från James Frempong

– Första halvlek var den bästa vi har spelat i år, sa IFK Norrköpings tränare Janne Andersson efter 2-0 (2-0) på Strömvallen.

IFK:s tränare ersatte avstängde mittfältsgiganten Andreas Johansson med nyförvärvet Lars Krogh Gerson och satsade på James Frempong från start. Christoffer Nyman, som hade det svårt på vänsterkanten senast, flyttades nu upp i anfallet.

Den första halvleken dominerade IFK matchbilden. Fint passningsspel, lekfullhet som visade på självförtroende och det utan att tappa defensiven. Det var ett utspelat hemmalag som fick Gävleborna att sucka. IFK ägde den första halvleken och vann avsluten med 8-1.

Redan i 16:e minuten gav den unga satsningen utdelning. Målvakten  Abbas Hassan kastade iväg en lång hård boll till Astrit Ajdarevic. Han tog emot, vände upp och serverade en framrusande Christoffer Nyman friläge. Han fintade bort två backar och sköt sedan ett vackert skott i mål utan chans för Gefles målvakt.

–  Det var riktigt skönt att få till den där lilla touchen förbi försvararen. Jag försökte bara komma före backen som var bakom mig och lägga den i bortre, säger Nyman om målet till Canal plus.

James Frempong, målskytt senast mot Malmö, serverade sedan ett fint inlägg från vänsterkanten till 2-0.

– Martin Smedberg Dalence ropade och jag tittade upp, sa James.

Bollen satt klockrent på fötterna och med en enkel hård bredsida prickade Smedberg in bollen bakom Geflemålvakten Mattias Hugosson, som inte hann reagera på skottet!

Efter paus bytte matchen skepnad. Gefle tryckte på långa stunder, i jakten på ett reduceringsmål. Men IFK-målvakten  Abbas Hassan räddade gång på gång var mycket stabil och fick hålla nollan för första gången sedan premiärmatchen mot Helsingborg.  Därmed kunde IFK hålla ut och till slut ta tre välförtjänta poäng.

– Det kändes bra. Det viktigaste var att hålla nollan i dag. Vi har tagit de poängen vi ska. Jag tycker vi har spelat bra, säger målvakten Abbas Hassan.

– Hade de fått 1-2 hade det blivit en tuff match för oss. Nu fick de inte det och i och med det kunde vi vinna matchen, sa Janne Andersson

– Det känns jätteskönt. Jag tycker att vår första halvlek är riktigt, riktigt bra. I andra halvlek hade vi ett par lägen att avgöra matchen utan att göra det, men vi försvarade oss bra och Abbas Hassan gör en bra match, konstaterade IFK-tränaren Janne Andersson i en intervju med Canal Plus efter slutsignalen.

Lars Gerson som ersatte avstängde Andreas Johansson var mycket bra i första halvlek men föll sedan tiillbaka något. Hela backlinjen med Mathias Florén i spetsen var mycket bra och såg till att det blev andra raka segern. I straffområdet vann mittbackarna Martin Skjönsberg och David Wiklander de flesta duellerna och Norrköping kunde utan större problem bärga de tre poängen. Närmast att reducera för Gefle var Jonas Lantto vars nick tvingade Hassan till en räddning av den högre skolan.

James Frempong, som byttes ut i den 59 minuten med lite känning i ett lår, värderade segern högt.

– Vi vet hur svårt det är att möta Gefle på Strömvallen, framförallt jag som har spelat i Gefle innan vet att lagen som kommer hit brukar ha det svårt.

Nu väntar Syrianska hemma på Nya Parken på söndag. Ska det bli 3:e raka segern då?