Åtvidaberg hade spelet och de flesta chanserna. IFK Norrköping effektiviteten. Det räckte långt. Hela vägen till seger för IFK Norrköping i årets första allsvenska östgötaderby.

IFK Norrköpings tränare Janne Andersson kände sig tvungen att höja rösten. I pausen höll han ett brandtal till spelarna och det gav tydligen effekt. IFK Norrköping vann hemma på Nya Parken inför knappt 11.000 åskådare östgötaderbyt mot Åtvidaberg med 2 – 1 efter halvtidsställning på 1 – 1.

Det luddiga begreppet rättvisa och fotboll går inte speciellt ofta hand i hand och söndagens länsmöte på ett välfyllt Nya Parken var inget undantag. Det här var länge Åtvidabergs match. Eller rättare sagt, det var mest hela tiden Åtvidabergs match. Ändå fick gästerna vända de sju milen hem tomhänta.

– Jag är mycket besviken över att vi inte vinner den här matchen. Vår prestation i första halvlek är mycket bra och den ska spelarna ha beröm för. Det är där vi ska avgöra matchen, säger ÅFF-tränaren Peter Swärdh.

Inte någon på Nya Parken kan ha haft några invändningar mot det resonemanget. Spelövertaget för bortalaget Åtvidaberg var markant i första halvlek. Det var ”Bruket” som stod för idéerna, chanserna och det mesta av passionen. Men det hjälpte inte. Kristian Bergströms kvittering i 29:e minuten var det enda Åtvidaberg fick med sig in i omklädningsrummet – trots en handfull goda möjligheter.

Hemmalagets första 45 minuter måste ha varit bland säsongens sämsta. Det var stabbigt, fantasilöst och ytterst lite som stämde. Försvaret liknade mest en hönsgård, men effektiviteten framåt var utmärkt. Enda farligheten att tala om ledde till Andreas Johanssons ledningsmål. Från nära håll tryckte han in bollen sedan Isaac Kiese Thelin nickat Martin Smedberg-Dalences hörna. Detta var annars Andreas första mål i IFK så det var verkligen på tiden!

– Inte igår man gjorde mål, jättekul så klart. Det är skit samma hur de går in, det var lite flipperspel där och jag blev nästan förvånad när alla kom till mig och började jubla. Jag var inte säker på att jag hade varit sist på bollen, sa Andreas Johansson om situationen.

Janne Andersson var milt sagt förbannad i halvtid. Och det fick spelarna både veta och höra. Budskapet gick uppenbarligen hem.

– Vi var undermåliga i första halvlek. Åtvidabergs passningsspel var överlägset vårt, liksom deras närkampsspel och det hör inte till vanligheterna att vi har svårt där. Fotboll är ett fascinerande spel. Det enda positiva jag sade i pausen var att vi inte låg under, att matchen fortfarande levde, säger Janne Andersson.

IFK-målvakten David Mitov Nilsson avslöjade sin managers frustration.

– Vi fick oss en känga i halvtid. Vi var tvungna att gå in och börja vinna lite närkamper, sa David, som höll kvar IFK i matchen med ett par vassa räddningar efter att Kristian Bergström kvitterat ledningen.

Derbyt nådde aldrig upp till några högre spelmässiga nivåer. Underhållningsvärdet var inget vidare, men spänningen desto större. Matchen stod länge och vägde.

– Det kunde ha gått hur som helst. Jag är glad att vi fick tre poäng en dag när det inte stämde för oss, säger Janne Andersson.

Med kvarten kvar av matchen kom avgörandet. Andreas Johansson frispelade Martin Smedberg-Dalence, som i en enda rörelse tog ned bollen med ryggen mot målet, snurrade runt och placerade 2-1 otagbart tätt intill målvakten Henrik Gustavssons vänstra stolpe.

– Jag hade full kontroll på var jag hade målet och målvakten. Oerhört skönt med tanke på hur det såg ut i första halvlek. Men det kvittar nu, det handlar om vinna. Det här är årets match för oss, säger Smedberg-Dalence, som inte var sen att fira med de egna fansen bakom Gustavsson mål.

Ifjol rann derbysegrarna IFK Norrköping ur händerna två gånger om. Det ville inte Martin Smedberg Dalence uppleva igen.

När IFK Norrköping ville hålla i boll och döda tid fungerade Isaac Kiese Thelin och inhoppande Rawez Lawan som trygg avlastning.

– Isaac är riktigt stark, Lawan också. Han har en låg tyngdpunkt och är bollsäker. Det känns skönt att kunna lämna över bollen till dem, tyckte Andreas Johansson som kunde pusta ut efter tre tilläggsminuter utan någon Åtvidabergskvittering.

En riktigt, riktigt skön seger. Kanske ännu skönare med tanke på att prestationen inte var särskilt bra. Vi har pratat mycket om att vi har gjort bra prestationer men inte bra resultat, i dag var det tvärtom. Vi måste höja oss framöver…

Kanske inte helt rättvist, men vi gjorde två mål och det räckte. Känns som en väldigt viktig seger, inte minst för alla supportrar som nu får vara glada ute på stan. Dessutom fick vi visa att vi är storebror i Östergötland, sa Smedberg.

Nu väntar närmast  bortamatch den 23 maj mot nykomlingarna Halmstads BK för IFK Norrköping.

IFK Norrköpings Supporterklubb/Roger Jansson

Matchfakta:

IFK Norrköping-Åtvidaberg 2-1 (1-1)

Mål; 1-0 Andreas Johansson (19), 1-1 Kristian Bergström (29), 2-1 Martin Smedberg (74).

Domare: Martin Strömbergsson, Gävle.

Publik: 10 870.

IFK Norrköping (4-4-2): David Mitov Nilsson – Marcus Falk Olander, Morten Skjønsberg, David Boo Wiklander, Mathias Florén – Martin Smedberg-Dalence, Andreas Johansson, Lars Krogh Gerson, Siim Luts (Rawez Lawan 45) – Gunnar Heidar Thorvaldsson (Christoffer Nyman 67), Isaac Kiese Thelin.

Åtvidaberg (4-4-2): Henrik Gustavsson – Anton Tinnerholm, Daniel Hallingström, Erik Moberg, Andreas Dahlén – Martin Christensen (Petrit Zhubi 73), Mohammed Abubakari, Daniel Sjölund, Kristian Bergström – Imad Zatara (JohnOwoeri 60), Viktor Prodell (Mattias Mete 78).