IFK Norrköpings drömstart i hemmamatchen mot Elfsborg följdes senare upp av ett självmål. Då kunde obesegrade Elfsborg kliva av Nya parken med en ny seger.

– Tre tunga poäng att ta med in i bussen, säger Elfsborgs tränare Jörgen Lennartsson till TT.

Skador stoppade både IFK-anfallarna Gunnar Heidar Thorvaldsson och Imad Khalili i matchen mot Elfsborg. Christoffer Nyman och Isaac Thelin startade istället på topp – och ordnade en drömstart.

Redan efter en minut och 26 sekunder hittade Nyman en helt fri Isaac Thelin som enkelt kunde rulla in 1-0 till hemmalaget. Ett resultat som stod sig till halvtid. I andra halvlek vände sedan Elfsborg på matchen och via två mål kunde de alltså utgå som segrare i matchen.

Regerande mästarna Elfsborgs obesegrade svit fortsätter därmed efter 2-1 borta mot IFK Norrköping. Avgörandet kom efter ett dråpligt självmål – av förre Elfsborg-spelaren Mathias Florén.

Precis det värsta tänkbara som sker för Florén, säger experten Jens Fjellström i CMore.

Efter en småknackig och skadefylld inledning på säsongen ser Elfsborg alltmer ut som guldlaget man var i fjol. Segern borta mot IFK Norrköping var inte övertygande – men stabil.

IFK Norrköping saknade målskyttarna Gunnar Heidar Thorvaldsson och Imad Khalili – vilket gav chansen för Isaac Thelin på topp. Och 20-åringen var en av första halvlekens bästa spelare. Redan i den andra minuten gav han hemmalaget ledningen från nära på håll – sedan Christoffer Nyman spelat fram honom i ett friläge.

– Jag var säkert på att han skulle passa. Han är en lagspelare, sade Thelin i CMore om målet.

Men Elfsborg växte sakta in i matchen – och skulle få utdelning i den andra halvleken. I den 66:e minuten sprang Marcus Rohdén loss till vänster i offensivt läge och avslutade i mål till 1-1.

Olyckan skulle slå mot ”Peking” på nytt kort därefter. På ett inspel skulle Mathias Florén rensa undan bollen – men nickade den förbi egna målvakten David Mitov Nilsson – i mål.

– Det är ju jätteolyckligt för Mathias Florén – av alla spelare – som är före detta Elfsborgspelare, säger experten Jens Fjellström i CMore.

– Florén tänker ta undan bollen men när målvakten kommer ut blir han rädd och blundar kanske. Då är det lätt hänt att den styr i en riktning som man inte önskar sig. Precis det värsta tänkbara som sker för Florén, säger Fjellström.

I och med segern går Elfsborg upp i delad serieledning på 16 poäng. Helsingborg leder dock på bättre målskillnad

IFK Norrköpings Christoffer Nyman tvingades till ett nytt tidigt byte på grund av smärtor i magen. Läkare har inte lyckats ställa en diagnos.

– Det är frustrerande och jobbigt psykiskt, säger han.

Nyman, 20, debuterade i A-landslaget på Erik Hamréns vinterturné till Thailand i januari. U21-landslagsmannen ses som en av allsvenskans mest spännande unga anfallare. Problemet är att han nu inte kan visa det. I alla fall inte fullt ut. Nyman var lysande under den första halvtimman mot Elfsborg i fredagskvällens allsvenska match. Han spelade fram Isaac Thelin till 1-0-målet redan efter två minuter – och var en ständig fara för Elfsborgsförsvaret.

Sedan kom kramperna igen – och Nyman fick mest prata med U21-landslagets förbundskapten Håkan Ericson om magen, inte matchen.

– Ingen vet var det är. Jag blir spyfärdig. Det kommer som ett knytnävsslag i magen, säger Nyman som tvingades kliva av i halvtid.

Smärtorna har gjort sig påminda hela våren.

– Det började efter premiären mot Mjällby. Jag kunde inte äta efteråt och låg i fosterställning i bussen hem, säger han.

Sedan dess har han genomgått flera undersökningar och provat olika behandlingar.

– Jag har lagt om kosten och följer ett program, men inget verkar hjälpa och läkarna vet inte vad det är. Det är väldigt frustrerande och jobbigt psykiskt, säger han.

Bägge lagen kostade sedan på sig att missa en rad chanser, där bland annat Norrköpings inhoppare Rawez Lawan nickade utanför ett öppet mål. Men Norrköping står kvar på tio poäng efter åtta matcher.

För Elfsborg innebar segern att de nu går upp på samma poäng som Helsingborg i tabelltoppen, men med en match mer spelad än alla toppkonkurrenterna.

En publik på drygt 8.000 personer såg matchen. Nu väntar ett spännande lokalderby mot Åtvidaberg hemma nästa söndag på Nya Parken. Undras vilket anfallspar IFK då kan ställa upp med?