IFK Norrköping var obesegrade under försäsongens träningsmacher och cupmatcher. Dessutom hade de hållit nollan de senaste fem matcherna! Obesegrade är de även efter den allsvenska årsdebuten! Däremot sprack målnollan, men till det det krävdes en egen spelare!

I den allsvenska debuten vann IFK Norrköping borta mot Mjällby med 2-1 (0-1) och gjorde även alla tre målen på Strandvallen! Norrköpings olycksgubbe var David Boo Wiklander som gjorde självmål i den första halvleken och sedan blev utvisad i slutet av den andra halvleken.

IFK Norrköpings lyckogubbe var 19-åriga Alexander Fransson, som överraskande fick göra allsvensk debut och på vilket fint sätt han gjorde det!

Mjällby, med Malmölånet Jasmin Sudic i mittbackspar med Gbenga Arokoyo, fick alltså ett mål till skänks. Det gick till så här: vid 1 – 0 slog vänsterbacken Viktor Agardius ett hårt markinlägg från vänstra kortlinjen. IFK:s mittback David Boo Wiklander styrde bollen i eget mål utan chans för målvakten David Mitov Nilsson.

Christoffer Nyman kunde ha fått ett andra gult kort före pausen och åkt ut när han i en och samma rörelse stoppade bollen med handen – domaren skymd – och drog ner Arokoyo. Mjällby fick frispark.

IFK Norrköping kvitterade sedan strax efter pausen: på ett hårt fint  inlägg av Martin Smedberg Dalence sköt Christopher Telo in 1 – 1.  IFK Norrköping tog sedan över spelet allt mer och fick en straff när Mattias Asper gjorde ner debuterande Alexander Fransson. Domaren Andreas Ekberg pekade direkt på straffpunkten. Förra årets skyttekung Gunnar Heidar Thorvaldsson satte säkert straffen till bortaledning  med 1 – 2.

Med fyra minuter kvar fick David Boo Wiklander rött kort, sedan han gått hårt åt Haris Radetinac. Ingen bra dag alltså för Wiklander, som nu kan räkna med några matchers avtängning.

Jasmin Sudics debut i allsvenskan för Mjällby var godkänd. Malmöiten fick ett genombrott i allsvenskan för MFF redan 2009 som 18-åring. Sedan drabbades han av korsbandsskador och har bara spelat nio matcher från start de tre senaste säsongerna.

– Sudic gör en hygglig insats men har varit riktigt bra under försäsongen, sade Sudics föregångare Patrik ”Bagarn” Rosengren till TT i pausen.

Gunnar Heidar Thorvaldsson gjorde 17 mål och kom tvåa i den allsvenska skytteligan ifjol I dag fyllde han 31 år och mot Mjällby firade han med, ja, just det – mål.

–  Som anfallare vill du alltid göra mål och göra det i första matchen är underbart och lite lättnad, säger Thorvaldsson .

– Vi gör ingen bra match, en typiskt vårmatch. Vi slet i första halvlek, alltför många långbollar inga kombinationer, men lite bättre i andra. Det är en typiskt första match och tre poäng är tre poäng och det är skönt, säger Thorvaldsson och tillägger:

– Det är lättnad och en bra känsla.

Det var även en minst sagt lyckosam debut av 19-åriga Alexander Fransson som släpptes fram när Lars Krogh Gerson var borta, skadad.

– Jag tycker han är bäst på planen, det är fantasiskt roligt. Ni fick se ett allsvenskt genombrott. Lägg det namnet på minnet, säger IFK Norrköpings tränare Janne Andersson.

Nu väntar närmast match redan på torsdag 4 april hemma mot Djurgården i svenska cupen. Därefter allsvensk hemmamatch mot Gefle måndag 8 april.

IFK Norrköpings Supporterklubb/Roger Jansson

Matchfakta;

Mjällby – IFK Norrköping 1 – 2 (1 – 0)

Mål; 1 – 0 självmål (25), 1 – 1 Christopher Nilsson Telo (53), 1 – 2 Gunnar Heidar Thorvaldsson (69 str).

Utv, IFK Norrköping: David Boo Wiklander (87).

Varningar, Mjällby: Mattias Asper, Jasmin Sudic. IFK Norrköping: Christoffer Nyman

Domare: Andreas Ekberg, Lund.

Publik: 3 015.

Mjällby (4 – 4 – 2): Mattias Asper – Daniel Ivanovski, Gbenga Arokoyo, Jasmin Sudic, Viktor Agardius – Haris Radetinac, Daniel Nilsson (Mattias Håkansson 74), Andreas Blomqvist, Daniel Nicklasson (Kristian Haynes 66) – Marcus Pode (Robin Strömberg 41), Marcus Ekenberg.

IFK Norrköping (4 – 4 – 2): David Mitov Nilsson – Marcus Falk Olander (Isaac Kiese Thelin 87), Morten Morisbak Skjønsberg, David Boo Wiklander, Mathias Florén – Martin Smedberg-Dalence, Alexander Fransson, Andreas Johansson, Christopher Nilsson Telo – Gunnar Heidar Thorvaldsson, Christoffer Nyman.