IFK Göteborg och Örgryte bokade sina platser i Svenska cupens semifinaler i onsdags. På torsdagskvällen var det Östers (2-1 mot Sirius) och Djurgårdens tur efter seger borta mot IFK Norrköping. Men, det krävdes 120 minuters mållös fotboll i aprilkylan för att nå ögonblicket då allt avgjordes på Nya Parken i Norrköping.

När det kom till kritan med straffsparkar visade djurgårdarna ingen tvekan. Andreas Johansson, Erton Fejzullahu, Amadou Jawo och Nahir Oyal var hur säkra som helst och slog in sina bollar. IFK Norrköpings straffskyttar var inte sämre så långt. IFK:s straffmål gjordes av Gunnar Thorvaldsson, Christopher Telo, Lars Krogh Gerson och Isaac Thelin. Dock brände sedan inhopparen Siim Luts grovt och sköt över den femte straffsparken. Vänsterbacken Jesper Arvidsson, förra året i Åtvidabergs FF, klev fram och placerade 5-4 i Andreas Lindbergs ena hörn – och såg till att Djurgårdens dröm om en titel och en kvalplats till Europa League lever minst fram till 1 maj då semifinalerna spelas.

– Det är alltid tuffa matcher mot Norrköping och jag är inte helt nöjd med prestationen, men det handlar om att vinna, säger Djurgårdens tränare Magnus Pehrsson.

Hemmalaget IFK Norrköping hade merparten av de få chanserna i första halvlek och till och med en boll inne (Christoffer Nyman) efter en rejäl blunder av Djurgårdens målvakt Kenneth Höie. Men, strax innan Höie drällde med bollen hade den passerat kortlinjen och Norrköping fick nöja sig med en hörna.

Med tio minuter kvar fick Norrköpings norske mittback Morten Skjönsberg sin andra varning.

– Där fördärvades matchen för vår del. Vi tog tag i den i andra halvlek, fram till utvisningen, säger IFK-tränaren Janne Andersson.

Med fyra minuter kvar av förlängningen var Norrköping ytterst nära att avgöra när Mattias Östberg nickade en hörna i egen ribba – och ned på mållinjen.

I Djurgårdslägret var man naturligtvis glada över segern. Den allsvenska premiären i Helsingborg (förlust med 3-0) sved ordentligt.

– IFK Norrköping var bättre än oss innan utvisningen, medger tränaren Magnus Pehrsson. Det är alltid väldigt tajta matcher här och jag är bara halvnöjd med vår prestation. Fast segern är ju viktigast, påpekar Magnus..

Janne Andersson var inte missnöjd över egna spelet.

– Vi hade inte förlorat på ett halvår innan den här matchen och jag ser inte detta som en förlust heller. Vi höll ju nollan i 120 minuter, menar Andersson. Straffar är straffar.