IFK Norrköping öppnade årets allsvenska serie med 2-1 borta mot Mjällby och fortsatte nu i hemmapremiären med 2 – 1 mot Gefle. Inhopparen Imad Khalili gjorde segermålet när det var bara några minuter kvar av matchen. Full pott i allsvenskan med sex poäng, vad mer kan man begära?

Gefle var annars på väg mot en meriterande poäng på Nya Parken.

– Jag är jättenöjd, men det var en konstig match. Det var tre olika matcher i samma, säger slutkörde IFK-tränaren Janne Andersson.

IFK inledde matchen starkt. Alexander Fransson fick återigen chansen på mitten och var än en gång bland de bästa på på planen, 19-åringen visade upp ett härligt lugn och styrde spelet på ett förträffligt sätt.

De första 25 minuterna dominerade hemmalaget IFK Norrköping matchen och följdriktigt kom då också 1 – 0 i 20:e minuten genom skyttekungen Gunnar Heidar Thorvaldsson, som slog in en målvaktsretur på nick från Christoffer Nyman. Därefter tog Gefle över spelet och dominerade resten av halvleken! Det blev starten på en lång och tung jakt på kvittering från Gefle. Mikael Dahlberg, Jonas Lantto, Jens Portin och Alexander Faltsetas tvingade vikarierande IFK-målvakten Andreas Lindberg (David Mitov Nilsson är skadad) till den ena räddningen efter den andra. Men, IFK Norrköping höll ledningen till halvtid.

Strax efter pausen stötte dock Gefles Mikael Dahlberg in 1-1, framspelad av Johan Oremo, inhoppare för skadade och utbytte Jakob Orlov. Matchen mellan Norrköping och Gefle var en jämn affär i nästan en timme. Bara tre minuter senare ändrades allt igen: Christoffer Nyman bröt genom Gefle-försvaret och mittbackenAnders Wikström, som hamnade på efterkälken, tvingades dra den unge anfallaren i tröjan för att stoppa honom och domaren visade det röda kortet – på Wikströms gamla hemmaarena.

IFK Norrköpings anfallsspel bygger mycket på att ytterbackar och yttermittfältare göder anfallarna med inlägg. Ledningsmålet var ett praktexempel på hur tränaren Janne Andersson vill att det ska se ut.

Men det var nära att Gefle klarat oavgjort sedan man spelat större delen av andra halvlek med en man mindre efter mittbacken Anders Wikströms röda kort. IFK Norrköping tog dock över spelet allt mer och andra halvleken var till stora delar en enda press mot Geflemålet där målvakten Mattias Hugosson storspelade.

Med bara minuter kvar slog inhopparen James Frempong , som värvades från Gefle härom året, ett inlägg som hamnade hos Gunnar Heidar Thorvaldsson, som vann en duell i straffområdet och skarvade bollen vidare till inbytte anfallskollegan Imad Khalili.

Skåningen tvekade inte en sekund och skickade in 2 -1 till IFK.

– Jag kände att Gunnar skulle vinna den bollen sedan såg jag att Mattias Hugosson tvekade i målet så det var bara att sätta dit den, säger målskytten.

IFK Norrköping höll sedan undan och vann. Andra matchen och andra raka segern i allsvenskan med 2-1, två gånger om och en andraplats i tabellen bakom IFK Göteborg.

IFK Norrköping har fått en kanonstart på säsongen.

– Skönt med tre poäng. I fjol förlorade vi den här matchen, men nu vinner vi. Det visar att vi blivit bättre. Gefle är inte så dåliga som folk tror heller, säger Imad Khalili.

Nu väntar nästa allsvenska match borta mot nykomlingarna BP i Stockholm på fredag 12 april.

IFK Norrköpings Supporterklubb/Roger Jansson

Matchfakta;

IFK Norrköping – Gefle 2 – 1 (1 – 0)

Mål; 1 – 0 Gunnar Heidar Thorvaldsson (20), 1 – 1 Mikael Dahlberg (52), 2 – 1 Imad Khalili (87).

Utv, Gefle: Anders Wikström (55).

Varningar, IFK Norrköping: Andreas Johansson, Mathias Florén, Lars Krogh Gerson.

Domare: Bojan Pandzic, Hisings Backa.

Publik: 4 855.

IFK Norrköping (4 -4 – 2): Andreas Lindberg – Marcus Falk Olander, Morten Skjönsberg, Andreas Johansson, Mathias Florén (James Frempong 72) – Martin Smedberg Dalence, Alexander Fransson, Lars Krogh Gerson, Christopher Nilsson Telo (Siim Luts 75) – Christoffer Nyman (Imad Khalili 80), Gunnar Heidar Thorvaldsson.

Gefle (4 – 4 – 2): Mattias Hugosson – Pär Asp (Sive Pekezela 90), David Fällman, Anders Wikström, Jens Portin – Simon Lundevall (Jonas Olsson 66), Alexander Faltsetas, Marcus Hansson, Jonas Lantto – Mikael Dahlberg, Jakob Orlov (Johan Oremo 31).