I våras vann IFK Norrköping  hemma mot Åtvidaberg med 2 – 1. När lagen nu möttes på nytt inför drygt 7.600 åskådare i ett andra östgötaderby i Åtvidaberg så ville hemmalaget ha revansch!

IFK Norrköping inledde darrigt på Kopparvallen i säsongens andra allsvenska östgötaderby. Hemmalaget Åtvidaberg stressade sina motståndare, som under de 20 första minuterna hade svårt att skapa något riktigt eget spel överhuvudtaget. Efter elva minuter kom också 1-0, när Oscar Möller var först på IFK-målvakten Andreas Lindbergs, som ersatte skadade David Mitov Nilsson, retur. Han tryckte in bollen stenhårt.

– Det var en inledning där ÅFF fick bra betalt för sitt presspel. Vi fick det lite jobbigt och det var först efter deras mål vi kunde börja spela, sa IFK-managern Janne Andersson på presskonferensen i ÅFF-kansliet efter matchen.

Det blev desto bättre efter målet. IFK lyfte sig, och det tydligt. I den 13:e minuten kom Isaac Kiese Thelin fri med Henrik Gustavsson, men brände friläget. Missade gjorde också Lars Krogh Gerson och Christoffer Nyman som fick chanserna som följde.

– Där kunde, eller skulle, vi ha gjort mål, konstaterade Janne Andersson.

Målen kom dock varefter.Först tog Isaac Kiese Thelin emot bollen efter 32 minuters spel och höll den vackert intill sig, innan han läckert släppte den i djupled. Christoffer Nyman var iskall och rullade in bollen i mål.

I andra halvlek kom sedan 1-2 när Marcus Falk-Olander satte dit skallen på en hörna från Martin Smedberg Dalence, innan Lars Krogh Gerson avgjorde matchen definitivt på en – något omdiskuterad, men säker – straff. Mittfältaren sköt ett skott som snuddade vid inhopparen Alberis da Silvas arm. Den av hemmapubliken så kritiserade domaren Michael Lerjéus blåste straff och Lars Krogh Gerson var stensäker.

– Som matchen blir med utvisningen och det tredje målet tycker jag ändå att vi vinner matchen rättvist. Det är starkt av killarna att resa sig och vinner matchen. Det är många som jobbar kopiöst där ute, sa IFK Norrköpings manager Janne Andersson.

Niklas Egnell, assisterande ÅFF-tränare, fick kommentera förlusten när huvudtränaren Peter Swärdh blivit utvisad och därför inte fick vara med på presskonferensen. Han var tydlig.

– Jag får gratulera Norrköping till en stark insats och en rättvis seger.

Marcus Falk Olander blev oväntad matchvinnare när han nickade in Martin Smedberg Dalences hörna efter pausen. Kort senare fick hemmalagets mittback Erik Moberg sitt andra gula kort.

– Man kan inte klaga på attityden hos spelarna. Starkt att komma tillbaka, vända och vinna matchen, säger Janne Andersson.

IFK Norrköping klättrade upp till sjunde plats i den allsvenska tabellen. Åtvidaberg är nia med fyra omgångar kvar.

IFK Norrköpings Supporterklubb/Roger Jansson

Matchfakta;

Åtvidaberg-IFK Norrköping 1-3 (1-1)

Mål; 1-0 Oscar Möller (11), 1-1 Christoffer Nyman (33), 1-2 Marcus Falk Olander (58), 1-3 Lars Krogh Gerson (84 str).

Utv, Åtvidaberg: Erik Moberg (65).

Varningar, Åtvidaberg: Daniel Hallingström, Mohammed Abubakari, Erik Moberg, Alberis da Silva . IFK Norrköping: Mathias Florén, Nikola Tkalcic.

Domare: Michael Lerjéus, Skövde.

Publik: 7 628.

Åtvidaberg (4-4-2): Henrik Gustavsson – Allan Arenfeldt Olesen (Emmanuel Dogbe 87), Daniel Hallingström, Erik Moberg, Andreas Dahlén – Martin Christensen (John Owoeri 69), Mohammed Abubakari, Kristian Bergström, Petrit Zhubi (Alberis da Silva 68) – Imad Zatara, Oscar Möller.

IFK Norrköping (4-4-2): Andreas Lindberg – Nikola Tkalcic (Bobbie Friberg Da Cruz 76), Morten Skjønsberg, Marcus Falk Olander, Mathias Florén – Martin Smedberg Dalence, Andreas Johansson, Lars Krogh Gerson, Christopher Telo – Christoffer Nyman (Alexander Fransson 87), Isaac Kiese Thelin (Emir Kujovic 89).