Mötet med gamla hemmapubliken blev inte vad han hoppades. Örebro SK vann med 2-0 (2-0) och lämnade IFK Norrköping i en orolig kamp för allsvensk överlevnad.

–    Det skär i hjärtat, medgav Astrit Ajdarevic.

Den 21-årige mittfältseleganten brukar ta förluster hårt och söndagens nederlag på Behrn Arena kändes värre än vanligt.

Kosovoalbanen kom till Örebro för att visa sina forna supportrar att han duger i allsvenskan. Så sent som förra säsongen blev han något av publikfavorit efter ett antal lyckosamma inhopp och snygga mål.

Jodå, Astrit höll – men det gjorde tyvärr inte övriga IFK och framför allt brast det i anfallsspelet. Norrköping vaskade fram 15 avslut, enligt matchstatistiken, men misslyckades med att få in bollen bakom John Alvbåge, som var hundraprocentig mellan stolparna.

 – Var han bra? Det tyckte inte jag! Min mamma hade också tagit de där skotten, sa Astrit.

 Han testade själv sin förre lagkamrat med ett par rykande projektiler från distans.

 IFK-tränaren Janne Andersson var inte nöjd med “kvalitén på avsluten” och det är ingen hemlighet att klubben letar offensiva förstärkningar.

–    Jag vill inte prata om eventuella förstärkningar. I dag borde vi fått in bollen ändå, fortsatte IFK-mittfältaren Astrit som överraskade genom att spela från start.

Så sent som i fredags avbröt han IFK-träningen med smärtor.

–    Jag hade lite ont då men nu när jag spelade var det inga problem.

IFK:s oförmåga framför mål har stått laget dyrt även i tidigare matcher. Bilden igår liknade den vi sett förut: Norrköping har ganska stort bollinnehav, skapar chanser – men gör för sällan mål.

–    Och då kan man ju inte vinna, konstaterade Janne Andersson, som var ganska nöjd med den spelmässiga insatsen på Behrn Arena.

 Backen Anders Whass fick lämna banan tidigt i den andra halvlek. Blödande från ett sår vid vänstra ögonbrynet leddes han av planen.

 –   Han säger att han fick en armbåge i huvudet. Troligen är det en hjärnskakning men förhoppningsvis inte så allvarlig, förklarade Janne Andersson.

Nähe, Wass kunde lämna arenan för egen maskin men måste kanske avstå lördagens viktiga hemmamatch mot Trelleborg.  Då måste IFK också ersätta mittfältaren Petru Racu som drog på sig säsongens tredje varning och är avstängd.

–   Det är en match vi ska vinna om vi vill stanna kvar i allsvenskan, sa Astrit Ajdarevic innan han med tunga steg lämnade Behrn Arena.

Tillbaka på jorden. Tillbaka på förlusternas gråa gata.

 – De skapade inget förutom de två målen, konstaterade IFK-målvakten Abbas Hassan efter 2-0 (2-0) till Örebro SK hemma mot hans IFK Norrköping.

Säkerligen sporrade av segern senast mot Syrianska FC var det IFK Norrköping som började matchen bäst. Kanske skulle segerraden förlängas, för bättre läge att slå Örebro SK på Behrn Arena gick nog inte att få.

Ett skadedrabbat hemmalag med en match i benen från Europa League-matchen i Sarajevo i torsdags började segt. Men det första målet kom att vända detta till hemmalagets fördel. Inte bara målmässigt utan även sett till matchbilden. ÖSK tog över efter Kushtrim Lustakus skarvning fri i straffområdet.

 –    Första målet ser enkelt ut. Men han skarvar den snett bakåt, så jag ser inte den först, berättade IFK Norrköpings målvakt Abbas Hassan efteråt.

Det andra målet hade han ingen ursäkt för.

– Den ska jag ta. Jag var på den och jag ska ta tio av tio. Kanske ska någon back gå på hårdare, men det är för långt håll för att den ska gå in, sa Hassan självkritiskt.

Han hade annars inte mycket att säga om ÖSK-anfallet.

–   De skapade ju inget förutom de två målen. Det var vi som skapade chanserna, men de som gjorde målen, menade Hassan.

Anders Wikström var en av de som stod och sov vid det lite plötsliga och oväntade 1-0-målet.

– Ett inspel som skarvas i mål med knapp styrfart. Stolpe in. Det har varit mycket stolpe in emot oss och mycket stolpe ut för oss under säsongen. Det andra målet, vi brukar ju vilja hålla motståndarna framför backlinjen. Och skjuter de mål därifrån så är det bara att gratulera till ett bra skott, sa Wikström. Han kände att man hade kontroll på större delen av matchen.

–   Kontroll i 70 minuter. Vi tappar det här på 20 minuter i första halvlek. Vi har ingen killerinstinkt i boxen, hade reduceringen kommit hade det blivit en annan match. Självklart är det tungt nu, som efter varje förlust, sa Wikström.

Matchens märkligaste duell hade Wikström med Robin Staaf i slutet av andra halvlek i något som såg ut som en brottningsmatch på mittlinjen.

–   Jag klev in i honom fast bollen inte var där. Det är dueller som händer många gånger under en match. Men han försökte kasta runt mig. Det är rätt med gult kort till oss båda, men jag förstår inte uppståndelsen som blir av situationen, menade Wikström.

Tränaren Janne Andersson fick i stället sitta och förklara en ny förlust, medan han sneglade ut på regnet som föll utanför fönstret.

 –   Fotboll är alltid rättvist. Hade vi haft den sista kvaliteten i avsluten så hade vi inte förlorat den matchen. Vi ger det ett försök och har bra mental attityd och fajtas hela matchen. Men nu förlorade vi, även om vi jobbade hela vägen in i mål, summerade Andersson på presskonferensen.

Bottenlagen under IFK i tabellen Mjällby och Syrianska vann samtidigt båda sina matcher så nu börjar IFK Norrköping ligga riktigt pyrt till i serietabellen igen! På lördag väntar nu Trelleborg hemma i en ”sex poängs match”, bara seger räknas nu!!!

folkbladet.se

 

Matchfakta;

Örebro-IFK Norrköping 2-0 (2-0)

Mål; 1-0 Kushtrim Lushtaku (16), 2-0 Robin Staaf (24).

Varningar, Örebro: Tommy Wirtanen, Paulo De Oliviera, Robin Staaf. IFK Norrköping: Petru Racu, Anders Wikström.

Domare: Martin Hansson, Holmsjö.

Publik: 7 512.

Örebro (4-3-3): John Alvbåge – Tommy Wirtanen (Per Johansson 67), Patrik Haginge, Fredrik Nordback, Samuel Wowoah – Paulo De Oliviera, Nordin Gerzic, Magnus Kihlberg – Marcus Astvald (Ahmed Yasin 74), Robin Staaf, Kushtrim Lushtaku (Erik Nilsson 82).

IFK Norrköping (4-3-3): Abbas Hassan – Martin Smedberg-Dalence, Anders Whass (David Wiklander 49), Anders Wikström, Mathias Florén – Petru Racu, Astrit Ajdarevic, Armin Tankovic – Christopher Telu (Christoffer Nyman 69), Gunnar Heidar Thorvaldsson, Sheptim Hasani (Russell Mwafulirwa 80).