GAIS tog sin första seger för säsongen när IFK Norrköping besegrades med 2-0 på Gamla Ullevi i Göteborg. Wanderson visade vägen genom ett supermål i krysset från långt håll i slutet av den första halvleken.

– Det var lite flyt, säger den brasilianske stjärnan till Canal Plus.

Även 2-0-målet kom till efter ett långskott. Den andra halvleken hade knappt hunnit starta innan Reuben Ayarna avlossade ett skott långt utanför straffområdet. Skottet såg inte ottagbart ut, men en paralyserad IFK-målvakt Abbas Hassan fick se bollen smita in bredvid sig.

GAIS har haft en tung inledning på säsongen med tre oavgjorda matcher och en förlust. Men på söndagen vände den tråkiga trenden. Laget säkrade säsongens första trepoängare genom en 2-0-seger hemma mot Norrköping. Därmed gjorde man även sina två första hemmamål för året. Mannen som spräckte nollan var Wanderson. Den brasilianske mittfältsstjärnan bröt sin måltorka genom att vackert dunka in 1-0 från distans i slutsekunderna av den första halvleken. Brasilianaren har känt av pressen att göra mål.

–  Alla pratar mycket om det, men det är bara att kämpa på varje dag, säger han.

Resten av matchen blev en transportsträcka för GAIS som därmed hämtade hem sin första seger för säsongen. Laget reser sig nu från nedflyttningsplats och rör sig mot mitten av tabellen.

Matchen var annars i stort sett jämn, och IFK Norrköping hade chanser för att få med sig både en och tre poäng hem. Men Gunnar Thorvaldsson missade två bra frilägen och Shpetim Hasanis nick gick rakt i ansiktet på Gaismålvakten Henri Sillanpää, James Frempongs kanon gick också rakt på Sillanpää och i slutminuten blev det en ny jätteräddning på Andreas Johanssons kanonskott.

Gaistränaren Alexander Axén var mycket nöjd efter årets första seger.

– Vi var värda det här efter allt slit. 1-0 blev jätteavgörande. Vi som följer Wanderson på träningarna får se det här ganska ofta, sa Axén till Canal+ angående drömskottet.

GAIS spelade efter 2-0-målet smart och krympte ytorna för IFK som hade svårt att öppna upp spelet. De farliga chanserna uppstod nästan uteslutande vid fasta situationer eller från Martin Smedberg-Dalences fina inläggsspel. Men Henri Sillanpää var stabil och allt som oftast välplacerad i GAIS-målet.

I den 71 matchminuten gjorde Janne Andersson sitt andra byte när Gunnar Heidar Thorvaldsson lämnade plats åt Christoffer Nyman i anfallet. Nyman blev direkt inblandad i en bra chans för IFK när han tog ner en hög boll åt James Frempong, som tidigare ersatt varnade Christopher Telo. Frempong sköt på ett tillslag men tyvärr gick skottet rakt på mål och orsakade inga större problem för Sillanpää. I den 79 minuten gjorde Imad Khalili sin efterlängtade årsdebut och comeback från skadan som hållit honom borta från spel i allsvenskans fyra första omgångar. Han fick ersätta Shpetim Hasani som jobbat hårt men fallit ur matchen mer och mer i den andra halvleken. Ingen av inhopparna lyckades sätta sin prägel på matchen och det kändes som att GAIS hade bra kontroll på det mesta som hände.

Andreas Johansson fick en jättechans att snygga till siffrorna när det bara återstod sekunder av matchen. Ett jätteskott tippades i ribban av Henri Sillanpää som storspelade i GAIS-målet. Den efterföljande hörnan slogs sedan i mål av Morten Skjönsberg som tyvärr var avvinkad för offside. Det blev Reuben Ayarna som fick det sista ordet den här söndagseftermiddagen när GAIS besegrade IFK Norrköping med 2-0.

– Uppförsbacken blev för lång och det blev liknande som det såg ut i Elfsborgsmatchen. Eftersom 2-1 aldrig kom blev det aldrig någon match. Men vi har ändå uppnått någon form av stabilitet. Vi rasade inte ihop och det blev aldrig 3-0 eller 4-0, konstaterade IFK Norrköpings tränare Janne Andersson.

Han fick se högerbacken Nikola Tkalcic göra allsvensk debut från start. En riktigt bra sådan som gladde trots förlusten.

– Han gjorde en jättebra match, var rivig, aggressiv och fyllde på. Speciellt i den första halvleken, sen blev det lite mer sparsamt i den andra. Men det berodde också på att hela laget tappade lite.

IFK Norrköping är nu på väg att bygga upp en dyster svit. Efter drömstarten med segrar mot både Helsingborg och IFK Göteborg har det gått utför.Förlust mot Elfsborg, ”bara” en pinne mot Sundsvall och så nu förlust med 0-2 mot Gais på Gamla Ullevi.

Nu väntar närmast match för IFK Norrköping hemma på söndag mot Malmö FF, en nog så tuff uppgift!