Elfsborgs lagkapten Anders Svenssons vecka började med att han skrev svensk fotbollshistoria med flest gjorda landskamper i svenska landslaget. Den slutade med ett nytt Elfsborgskontrakt och tre säkra poäng efter klar seger med 4 – 1 mot Norrköping.

Några dagar efter att ha blivit historisk som Sveriges meste landslagsman var Anders Svensson tillbaka i den allsvenska vardagen, en värld som Elfsborgsmittfältaren som väntat ser ut att stanna kvar i ett tag till. På lördagen kritade 37-åringen på ett 1+1-årskontrakt med klubben i sitt hjärta, och inför söndagens match mot Norrköping hyllades han med både blomsterkvastar och applåder.

IFK Norrköping hade en tuff söndag eftermiddag i Borås, när hemmalaget Elfsborg vann med hela 4-1 (2-0). Både IFK:s lagkapten Andreas Johansson och tränaren Janne Andersson utvisades.

Elfsborg satte standarden för matchen redan i den första halvleken, när ett drömmål av Johan Larsson och ett nickmål av Jon Jönsson gav ett välspelande hemmalag en tvåmåls ledning i halvtid.

IFK startade med mycket boll i den andra halvleken, men matchen punkterades i den 60:e minuten när Elfsborg får en mycket märklig straff när Jönsson föll i närkamp med Andreas Johansson. Straffen förvaltades i mål och därefter fick dessutom Johansson sitt andra gula kort för snack.

– Det här är en match det går emot oss i varje jäkla situation, konstaterade en irriterad IFK-tränare Janne Andersson till Cmore efter matchen.

Janne Anderssons irritation ledde också till en utvisning för tränaren i samband med Johanssons röda kort.

– Om man inte har känslor och engagerar sig kan man lika gärna sluta.Jag står för det jag gör och kommer fortsätta vara lika engagerad, konstaterade tränare Andersson om sitt raseriutbrott.

Elfsborg ökade sedan på till 4-0 mot ett decimerat IFK, innan Cristopher Telo tog tillvara på försvarsslarv och lyckades göra en reducering. Närmare än så kom inte IFK Norrköping, som därmed inkasserade sin fjärde bortaförlust för säsongen.

Dryga timmen in i matchen blåste domare Martin Hansson både varning och straff efter att Norrköpings Andreas Johansson hållit fast Elfsborgs Jon Jönsson i straffområdet. Inte ens minuten senare snackar sedan lapkapten Johansson till sig ytterligare ett gult kort och blir utvisad. Efter vilda protester av Norrköpings tränare Jan Andersson blir även han tvingad upp på läktaren.

– Det var väldigt mycket frisparkar till deras favör, det går emot oss i varenda jäkla situation. Gult kort i första situationen kan jag inte säga så mycket om, mer än att jag tycker att spelarna håller i varandra vid varje hörna och frispark. Men jag blir mer upprörd när han blir utvisad än själva straffsituationen. Enligt honom själv diskuterar han sansat men får ändå ett gult. Det mesta går emot oss, säger IFK-tränare Janne Andersson till C More.

Men det var aldrig något snack om saken. Elfsborg kontrollerade bollinnehavet från första stund och även om Norrköping hade ett par kontringslägen i början av matchen så blev det aldrig riktigt farligt. Johan Larsson inledde målskyttet med ett kanonskott efter ett väggspel med Stefan Ishizaki och därefter rullade det bara på.

– Jag försökte få ned den och träffa rent på vristen, jag kände att den skulle bli farlig, säger Larsson till C More.

Matchen slutade 4-1 till Elfsborg efter ytterligare mål av Jon Jönsson, Lasse Nilsson och Niklas Hult. Christopher Nilsson Telo reducerade sedan för Norrköping i den 78:e minuten.

Nu väntar närmast allsvensk hemmamatch för IFK Norrköping mot Malmö FF den 22 september.

IFK Norrköpings Supporterklubb/ Roger Jansson

Matchfakta:

Elfsborg-IFK Norrköping 4-1 (2-0)

Mål; 1-0 Johan Larsson (26), 2-0 Jon Jönsson (30), 3-0 Lasse Nilsson (60 str), 4-0 Niklas Hult (74), 4-1 Christopher Nilsson Telo (78).

Utv, IFK Norrrköping: Andreas Johansson (61).

Varningar, IFK Norrrköping: Christopher Meneses Barrantes, Andreas Johansson.

Domare: Martin Hansson, Holmsjö.

Publik: 7 521.

Elfsborg (4-4-2):Kevin Stuhr Ellegaard – Johan Larsson, Sebastian Holmén, Jon Jönsson, Stefan Larsson – Stefan Ishizaki (Marcus Rohdén 52), Joackim Jørgensen, Anders Svensson, Niklas Hult – Mikkel Beckmann (Mohamed Bangura 78), Lasse Nilsson (James Keene 65).

IFK Norrköping (4-4-2): David Mitov Nilsson – Nikola Tkalcic, Morten Skjønsberg, Marcus Falk Olander, Christopher Meneses – Martin Smedberg-Dalence, Andreas Johansson, Lars Krogh Gerson, Christopher Telo (Mathias Florén 89) – Christoffer Nyman (Gentrit Citaku 90), Bobbie Friberg da Cruz (Alexander Fransson